Az Országgyűlésben beszéltek a Vidnyánszky Attilát és Kulka Jánost érintő balhéról.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója őrjöngött, amikor Kulka Jánosról akarták kérdezni, ezzel nem méltó a posztjára. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője arra volt kíváncsi, hogy meddig tűrik ezt a méltatlan viselkedést. Csák János kulturális és innovációs miniszter helyett Zsigó Róbert küldött választ.

Vidnyánszky az utcán toporzékolt, amikor Kulkáról kérdezték

Beszámoltunk arról, hogy Vidnyánszky Attilát szerette volna megszólaltatni az RTL, ugyanis többször is keresték már kérdéseikkel, ám azokra a Nemzeti Színház főigazgatója nem óhajtott válaszolni. A csatorna ezért döntött úgy, hogy inkább személyesen kérdezik a direktort, aki ennek azonban láthatóan nagyon nem örült.

„Ennek a csatornának joga nincsen kérdezni!

Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is, ön is”

– kiabálta a riporternek az idegességtől reszketve Vidnyánszky, aki most is figyelmen kívül hagyta a kérdéseket.

A direktor mutogatni kezdett a riporternek és azt hajtogatta, hogy:

„Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van vagy este”.

Egyébként a csatorna azért kereste a Nemzeti vezetőjét, mert úgy tudják, nem gratulált Kulka Jánosnak, amikor a Nemzet Színészének választották, még annak ellenére sem, hogy színházigazgatóként kötelessége lett volna. Jelezték, a direktor ezzel egy 24 éves hagyományt szakított meg, hiszen egészen eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatója értesíti a cím új birtokosát. Úgy tűnik, Kulkát az ellenzéki elkötelezettsége miatt mellőzi az elkötelezett fideszes Vidnyánszky.

Az államtitkár nem válaszolt érdemben

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára Vidnyánszky viselkedésére

érdemben semmit nem reagált, mégis megvédte őt.

Zsigó arról tájékoztatta Csák János miniszter megbízásából Vadait, hogy

„a Nemzet Színésze díj adományozásának alapszabálya

nem tartalmaz olyan előírást,

amely alapján a Nemzeti Színház mindenkori igazgatója – akadályoztatása esetén – a cím adományozásáról szóló értesítést nem ruházhatná át a grémium valamely tagjára, ahogyan ez jelen esetben is történt”.

Arra egyáltalán nem reagált Zsigó, hogy egy állami intézmény vezetője miért nem válaszolt egy közérdeklődésre számot tartó kérdésre.