A nyugdíjak kapcsán érkeztek borzasztó adatok az Eurostat jóvoltából.

Az Eurostat közölte a nyugdíjak kapcsán készült felmérését

Megjelent az Eurostat friss statisztikája a tagállamok nyugdíjakkal kapcsolatos 2021-es GDP-költését illetően. Aszerint az Európai Unió országai összesen mintegy 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre. Ez a GDP, azaz a hazai össztermék 12,9 százalékát jelentette.

A jelentés azonban nem tartogat boldog befejezést a magyar olvasók számára, hazánk ugyanis ismét a sor végén kullog. Az arány Írországban (4,5 százalék), Máltán (6,4 százalék),

Magyarországon (7 százalék) és Litvániában (7,1 százalék) volt a legalacsonyabb a vizsgált időszakban.

Bár a jelentés 2021-re vonatkozik, a magyarországi helyzet cseppet sem változott. Az összegek alacsonyak, az idősek – és a magyarok jelentős részének – tartalékai elfogytak, az érintetteknek a drágulással, valamint a hazai egészségügy összeomlásával és a végeláthatatlan várólistákkal is meg kell küzdeniük.

Mindeközben a forint sem muzsikál jól, a választások óta pedig teljesen megkergült az árfolyam. Szakemberek, közöttük a Költségvetési Tanács is fegyelmezettségre intette az Orbán-kormányt többek, között az államadósság miatt.

Eurostat-felmérés: Szégyenpadra kerültünk a nyugdíjak kapcsán

Rendkívül jelentős különbségek mutatkoznak az európai nyugdíjak között, az Euronews Business jelentése szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi nyugdíjak összege az EU-ban és Európában egyaránt.

Ez különösen aggasztó, tekintve, hogy a 65 éves és idősebb európaiak számára a keresethez kötött nyugdíjak jelentik az elsődleges jövedelemforrást, miközben az uniós fogyasztók kevesebb mint fele bízik abban, hogy nyugdíjas éveik alatt elegendő pénzük lesz a kényelmes élethez.

(ec.europa.eu/Nyugati Fény)