A katonai misszió a tömeges illegális migráció okozta fenyegetéstől védi a magyarokat – magyarázták.

Orbán Viktort kérdezte arról a minap Vadai Ágnes (DK), hogy milyen szerepe van neki vagy bármely családtagjának abban, hogy a Magyar Honvédség a nem kimondottan biztonságos Csádba akar katonákat küldeni. A politikus azt is firtatta, hogy mindez mennyiben szolgálja a nemzet érdekeit.

Reagált a kormány: ezért küldenek katonákat Csádba Orbánék

A válasz szerint

a magyarokat a tömeges illegális migráció okozta fenyegetéstől védik.

„A kormány biztonság- és védelempolitikájának egyik alappillére, hogy a problémákat a gyökerüknél kell kezelni, ezért nyújtunk komplex – fejlesztési, mezőgazdasági, diplomáciai és védelmi lábakon álló – támogatási csomagot

a Száhel-térség egyik utolsó stabil államának számító Csádnak

– idézte a hvg.hu a válaszban foglaltakat.

Kapcsolódó: Súlyos botrány érik a miniszterelnök fia körül: Aggasztó dolgok derültek ki Orbán Gáspár tevékenységéről

Orbán fia előkészíti a missziót

Mint ismert, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter korábban egy interjúban szólta el magát, hogy Orbán Gáspár hivatásos katonaként „a miniszteri kabinetbe vezényelve részt vesz a csádi misszió előkészítésében.

Ukrajnába nem küldenek katonákat, csak Csádba

A Vsquare hírlevele alapján arról írtak, hogy a csádi misszió finoman szólva is tele van ellentmondásokkal, ugyanis Orbán Viktor NATO-politikája az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban pontosan az, hogy a szövetség őrizze meg védelmi jellegét, közben pedig ő 200 honvédet küld a polgárháború szélén tántorgó afrikai országba.

Mit keres Csádban Orbán Gáspár?

Azt írták, ez a dilemma szöget ütött az Orbán-rendszer legbelsőbb köreiben is: egy kormányzati forrás közlése szerint az afrikai missziót

Orbán Gáspár a busás haszonnal járó nyersanyagok megszerzésével magyarázta, mint a nyersolaj vagy az uránérc.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy Orbán fiának „nagy üzleti terve” nem igazán valósulhatna meg orosz szerepvállalás nélkül (!).

A csádi misszióval kapcsolatos adatok a törvény szerint harminc évig titkosak, annyi viszont bizonyos, hogy míg az Egyesült Államok kivonja csapatait, addig Orbán Viktor gratulált választáshoz a csádi elnöknek a választáshoz.

Sajtóhírek szerint a magyar kormány egy katonai hírszerző központot is létre kíván hozni Csádban, amely a szakértők szerint orosz érdekeket szolgálna. Jelezték, mindezt az is alátámasztja, hogy a magyar kormány pont akkor jelent meg Csádban, amikor az ország Nigerrel, illetve a Száhel-övezet többi országával közösen éppen az Oroszországgal való kapcsolatait kezdte megszilárdítani.