Az orosz hekkertámadás miatt nyomoznak Szijjártó Péter minisztériumában.

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdéseit a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszereit ért orosz hekkertámadásokkal kapcsolatban. Ezért a kérdéseket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította elbírálásra – írta meg a telex.hu.

Az oroszok mindent vittek, amit tudtak

Mint már ismert, egy, az orosz titkosszolgálatok által szervezett támadás keretében több 10 ezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hekkerek, és feltehetően az orosz állam kezébe. A 444.hu által nyilvánosságra hozott dokumentum beszámolója szerint az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak.

A Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium

a hír első megjelenése után „kampányhazugság”-nak nevezte azt,

minden értesülést tagadtak.

Ugyanakkor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) által készített jelentés egyértelműen bizonyítja, rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon. A hekkertámadás pedig valóban veszélyezteti hazánk szuverenitását, azaz függetlenségét, önállóságát.

Vadai írásbeli kérdéseket tett fel az orosz hekkertámadásról

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője azután fordult írásbeli kérdéssel Polt Péterhez, hogy kiderült,

a magyar külügy tudott a 2021 őszén történt orosz hekkertámadásokról.

Vadai szerint az eset felveti a kémkedés, a bűnpártolás, a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés gyanúját is, ezért szerinte a Legfőbb Ügyészségnek valamit kezdenie kéne vele.

„Az ügyészség a törvény rendelkezése alapján eddig is köteles lett volna és köteles lenne kivizsgálni az említett jogügylet vonatkozásában esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket. És az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi és egyéb más jellegű jogi felelősséget”

– írta a képviselő.

A Készenléti Rendőrség pénteken arról tájékoztatta Vadait, hogy nyomozást folytatnak.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 423. § (1) bekezdésébe ütköző információs rendszer vagy adat megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik az eljárás az orosz hekkertámadás ügyében – közölték.

Kapcsolódó:

Szijjártónak befellegzett? Kezd egyre nagyobb méreteket ölteni az ellene indult tiltakozás

Szijjártó Péter a kamerák előtt semmisült meg: Az orosz hekkerbotrányról kérdezték a minisztert (+videó)