Az újságíróknak sikerült elkapniuk Szijjártó Péter tárcavezetőt, és az orosz hekkertámadás kapcsán kérdezték.

Nagykőrösön, egy lakossági fórumot követően kérdezték Szijjártó Pétert az orosz hekkertámadásról. A miniszter ugyan nem futamodott meg a kérdések elől, ám habogva, remegő hangon válaszolt a 444.hu újságíróinak.

2022-ben az oroszok hekkertámadást hajtottak végre, és erről Szijjártó is tudott

Beszámoltunk róla, hogy orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hekkerek, és feltehetően az orosz állam kezébe. Egy napvilágra került dokumentum beszámolója alapján az oroszok mindent elloptak, amit tudtak.

Mint megírtuk, még a 2022-es választás előtti héten robbant a hír: Vlagyimir Putyin orosz elnök hekkerei megtámadták a magyar külügy informatikai hálózatát. A kormányzat minderre ekkor úgy reagált, hogy:

„kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”.

A májusban kiszivárgott adatok szerint azonban Szijjártó Péter és általa a teljes Orbán-kormány is tudott a támadásról. A botrány múlt heti kirobbanása után petíciót indítottak a miniszter azonnali távozását követelve.

Nagykőrösön sem kaptak válaszokat

Bár a tárcavezető megállt az újságírók kérésére, és negyed óráig jelen volt,

válaszokat nem kaptak tőle.

Szijjártó egy percig sem tagadta a hekkertámadás tényét. Mindössze megpróbált úgy tenni, mintha a történtekkel nem foglalkozna. Szerinte vannak állami szervek, amelyeknek az a feladata, hogy megvédjék az informatikai rendszereket a kibertámadásoktól, és ők „teszik a dolgukat”.

A külgazdasági és külügyminiszter először Szabó Hedvig kiszivárgott leveléről akart pontosabb információkhoz jutni. Mindezt úgy, hogy politikusként tisztában kellett lennie azzal, hogy az újságírók nem fedhetik fel a forrásaikat. Azaz: nem árulhatják el, hogy honnan jutottak a Magyarország veszélyeztetettségéről szóló dokumentumhoz.

Bár a tárcavezető azt állította, hogy nem tud idegen támadásról, mégis úgy gondolja, hogy nem került idegen kezekbe olyan információ, ami veszélyeztetné az ország szuverenitását. (Ennek azonban erősen ellentmond a kiszivárgott dokumentum.)

„Az sms-en kívül nem sok mindenre vagyok képes az informatikában”

– próbálta elviccelni a dolgot.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hozták nyilvánosságra a támadás tényét, annyit felelt, hogy

nem szoktak

az informatikai rendszerekbe történő beavatkozásról vagy bármilyen titkosszolgálati akcióról a nyilvánosság előtt szólni. Szijjártó szerint ugyanis ez az Orbán-kormány „munkamódszere”.

Elpattant a cérna

Habár a miniszter sokáig igyekezett a magabiztosság látszatát kelteni, egy ponton elszakadt a cérna. A tárcavezető kifakadt, egyre idegesebben, dadogva reagált.

Szijjártó szerint a sajtó hamis fényben állítja be a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársait. A miniszter, aki 2022-ben még „kampányhazugságnak” nevezte az orosz hekkertámadást, most nem cáfolt.

Amikor az újságíró a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól kiszivárgott dokumentum valóságtartalmáról érdeklődött, Szijjártó csak annyit válaszolt:

„Nem foglalkozom vele, hát nem veszik észre?”