A kohéziós pénz kifizetése múlik az EU-s meghallgatáson.

Kedden újra meghallgatják a magyar kormányt a hetes cikkely szerinti EU-s eljárásban, amin a kohéziós pénzek kifizetése múlik – írta meg a telex.hu.

Az EU jogállamisági eljárásán múlik a Magyarországnak szánt kohéziós pénz sorsa

Beszámoltunk arról, hogy áprilisban az Európai Parlament az utolsó plenáris ülésén komoly döntést hozott: ismét blokkolják a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését. 399 igen, 117 nem szavazattal ment át a magyarországi jogállamisági helyzetről szóló állásfoglalás, amelyet a hetes cikkely szerinti eljárás folytatásaként fogadtak el.

Úgy látják, a helyzet helyenként romlott

A magyarországi helyzetet riasztónak látják,

bár bizonyos területeken van javulás, máshol pedig rosszabb a helyzet, mint volt.

Az igazságügyi reform ellenére ezen a területen súlyosak a hiányosságok. Politikailag beavatkoznak az ügyészek munkájába és nyomást gyakorolnak a bírói tanács tagjaira. Ez azért fontos, mert a reform teljesítése után szabadította fel a bizottság Magyarország számára a fejlesztési pénzek nagy részét.

Az Európai Parlament pedig pert indított,

mert szerintük ez a felszabadítás nem volt megfelelő.

A fideszes Bóka szerint ez csak „politikai ügy”

„A hetes cikk egy politikai üggyé vált az európai parlamenti választási kampányban”

– jelentette ki a keddi találkozó előtt Bóka János. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a procedúrát arra használták, hogy politikai nyomással a magyar kormányt bizonyos álláspontokra kényszerítsék kulcsfontosságú döntéseknél.

„Természetesen nincsenek nagy reményeim, de soha nem adjuk fel!”

– mondta.

Az eljárást hat éve, 2018-ban kezdeményezte az Európai Parlament. Azóta az Európai Tanácsban hetedszer hallgatják meg az Orbán-kormányt, amit a szabályok szerint időnként meg kell tenni. Bóka már májusban elmondta, hogy a belga elnökség végére terveznek egy újabb ilyen alkalmat.

A Ttnács a következő lépésben, az eljárás első ágának végén négyötödös többséggel dönthetne ajánlásokról, de ilyen azóta sem történt. Az eljárás második ágának végén dönthetnének büntetésről (bizonyos jogok, például a tanácsi szavazati jog megvonásáról), de előtte egyhangú döntésre lenne szükség a többi uniós kormánytól.

Nem csak a kohéziós pénz bánhatja: Magyarország szavazati jogát is megvonhatják

Az ülést levezető belga miniszter, Hadja Lahbib júniusban felvetette:

el kéne jutni az eljárás végére és felfüggeszteni a magyar kormány szavazati jogát.

A keddi ülésre érkező Lahbib elmondta: sajnos a magyar kormány nem alkalmazta az összes szükséges reformot, hogy kilépjen az eljárásból. A jogállamisági ügyek között említette többek között a pénzbüntetést, amit az EU bírósága szabott ki, mert a kormány nem hajtotta végre egy korábbi menekültügyi ítéletét.

Arról viszont nem beszélt, hogy továbbléptetné a hetes cikkely szerinti eljárást.