Karácsony Gergely négy dolgot vár.

Kedden elindulhat a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása: Karácsony Gergely négy dolgot vár a Nemzeti Választási Bizottságtól – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely szerint kutyakomédiát látunk

Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján elmondta:

szerinte kutyakomédia kezd kialakulni a főpolgármester-választás körül.

A választási eredmény szorossága szerinte egyeseket arra inthet, hogy pluszgaranciákat keresnek arra, hogy a választási eredmény tükrözi a budapestiek akaratát. A garancia korábban az volt, hogy az ellenérdekelt felek egyetértésével született az eredmény. Ez azonban megrendült.

Az eredmény ugyanis úgy alakult, hogy

a fideszes kerületekben több plusz Vitézy Dávidra leadott szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben.

Karácsony szerint ez összefügg azzal, hogy az urnákat az ellenzéki delegáltak nélkül nyitották fel. A szavazólapok beszállítását pedig nem ellenőrizték. Két és félszer több Vitézy-voksot találtak a fideszes kerületekben, mint az ellenzékiekben.

Jogállami garanciákat akar Karácsony Gergely

A főpolgármester azt mondta, így jogállami garanciák kellenek, amelyek az érvénytelen voksok újraszámolásakor nem érvényesültek.

Az Alkotmánybíróság döntését „nyilvánvalóan jogsértő”-nek nevezte.

Úgy véli, hogy semmilyen jogszabályból nem vezethető le az újraszámolás, a helyzet abszurd, kaotikus. Karácsony garanciákat vár.

Négy garanciát vár a főpolgármester

  • A szavazólapokat, urnákat ne vigyék sehová, ne bontsák fel a delegáltak jelenléte nélkül.
  • Az urnák és a szavazólapok felbontása során jelen kell lennie az NVB ellenzéki delegáltjainak. Emiatt Karácsony szerint elhúzódhat a folyamat, de hat nap alatt meglehet az eredmény.
  • A főpolgármester elvárja a teljes nyilvánosságot, hogy az urnákat a sajtó jelenlétében nyissák fel, dokumentáljanak mindent ők is, illetve a hivatalos szervek is.
  • Pluszmegfigyelők delegálására legyen lehetőség, hiszen sokan már szabadságon vannak, nem tud mindenki ott lenni. Így Karácsony szerint fel kell venni a kapcsolatot a nemzetközi megfigyelőkkel is, ők fontos garanciát jelentenek a választási folyamatban.

Karácsony újra kiemelte: ha ezek nem teljesülnek,

választási csalásra tett kísérletként fogja értékelni.

Szerinte majdhogynem másodlagos, hogy a kísérlet sikerül vagy sem.

Elmondta, hogy a választások tisztaságában az ellenzéki delegáltak miatt lehet bízni,

ez volt a garancia arra, hogy nem lehetett elcsalni a választást. Úgy véli, a Nemzeti Választási Bizottság nem dönthet ma délután másképp, mint hogy ezeket a garanciákat beépítik az újraszámolási folyamatba. Hozzátette: várhatóan az újraszámolás már holnap, azaz szerdán el fog indulni.

A Magyar Hang kérdésére azt mondta, azt még át kell gondolnia, hogy milyen lépéseket fog tenni, ha így a végén Vitézy Dávidot hozzák ki győztesnek. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy

az újraszámolás befolyásolja-e esetleges találkozóját Magyar Péterrel.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját a Facebookon lehet megtekinteni:

Három napig számolják a főpolgármester-választás szavazatait

Beszámoltunk arról, hogy Sasvári Róbert NVBelnök elmondta: a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat július 9. és július 11. között számlálják újra.

A főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása sajtónyilvános lesz

A tervezet szerint az újraszámlálás sajtónyilvános lesz, valamint

nemzetközi megfigyelők is jelen lehetnek majd az eseményen.

Litresits András MSZP-s NVB-tag elmondta, hogy

a Kúria jogi káoszt teremtett a döntésével.

Úgy látja, hogy a bírói fórum végzése „nettó törvényellenes”. Litresits azt is kifogásolta, hogy minden érvényes szavazatot újra kell számlálniuk, miközben Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt korábban csak az érvénytelen szavazatok újraszámlálását indítványozta, előbbi tehát még csak nem is szerepelt a beadványában.

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között pár szavazat döntött

Az ügy előzménye, hogy nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Először a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Emiatt

Vitézy már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott.

Karácsony 41 szavazatnyi előnnyel Budapest főpolgármestere maradt.