Bóka János a közösségi oldalán üzent a történtek kapcsán.

Miről kérdezték Bóka Jánost?

Bóka János európai uniós ügyekért felelős minisztert az EU Tanács keddi luxemburgi ülésén többek között kérdezték

A magyarországi jogállamiság helyzetét tárgyaló meghallgatásra a hetes cikkelyes eljárás keretében került sor a kormányközi döntéshozó fórumon. A lap EU-s forrásai szerint a vitához 13 tagország szólt hozzá, köztük a Benelux és a skandináv országok, valamint Lengyelország és Írország képviselői.

Emlékeztettek, a folyamat még 5 és fél éve kezdődött, miután az Európai Parlament elfogadta a magyarországi jogsértéseket részletesen feltáró Sargentini-jelentést. Mint ismert, a jelentés nyomán azóta a tagállamok képviselői rendszeresen tárgyalják a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos ügyeket.

Azt írták, a keddi meghallgatás volt a hetedik a sorban, amely ugyanúgy határozathozatal nélkül végződött, mint az összes többi. A következő lépés konkrét ajánlások megfogalmazása lenne az Orbán-kormány számára, azonban a tagországok ettől tartózkodtak. Ha a folyamatot végigvinnék, úgy akár a szavazati jogot is megvonhatnák Magyarországtól – az uniós alapértékek súlyos megsértése okán –, ugyanakkor erre kevés esély mutatkozik az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló EU-s vezetők ellenállása miatt.

Megjegyezték, a július elsején hivatalba lépő magyar EU-elnökség nem fogja napirendre tűzni a témát, így leghamarabb 2025 első felében, a lengyel soros elnökség idején kerülhet újra elő a magyarországi jogállamiság kérdése.

Bóka János üzent Brüsszelnek

Bóka János a Facebook-oldalán közzétett videónyilatkozatában kifejtette:

az eljárást „politikai nyomásgyakorlás”-nak tekinti.

Felrótta, hogy többen attól teszik függővé az eljárás lefolytatását, hogy milyen álláspontot képvisel bizonyos ügyekben a magyar kormány – utalt az Ukrajna megsegítését célzó döntések magyar blokkolásaira, amellyel kapcsolatban egyes tagállamok kilátásba helyezték a magyar szavazati jog felfüggesztését is.

Erre nem számítottak Orbánék

Mint megírtuk, a Financial Times friss cikke szerint az EU partnerei kezdik megelégelni a magyar vétókat, és keresik a megoldásokat arra vonatkozóan, hogy elszigeteljék a döntéshozatalban Orbán Viktort. Többek is a szavazati jog megvonását javasolják, míg mások bojkottálnák az EU elnöksége alatt Magyarországon tervezett miniszteri találkozókat is. Azt is felvetették, hogy a vétózni kívánó tagállamoknak részletes indoklást kellene adniuk, és csak abban az esetben fenyegetőzhetnének blokkolással, ha a tárgyalt jogi aktus közvetlenül veszélyezteti politikai érdekeiket.

Egy ilyen kötelezettség

ellehetetlenítené, hogy Magyarország pénzt kérjen az Ukrajna uniós támogatását célzó egyhangú határozatok megszavazásáért.

A brit lap információi szerint a magyar kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy alkut ajánljon Brüsszelnek: feloldaná több külügyi és biztonságpolitikai döntés blokkolását, ha cserébe hozzáférést kapna a 6,3 milliárd eurós felzárkóztatási forráshoz, amelyet a jogállamisággal és korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt 2022 végén befagyasztottak. Úgy tudni,

Brüsszel elutasította a magyar kormányzat zsarolását „ajánlatát”.

(Bóka János/Facebook)

Kapcsolódó:

Zavar van a kormányban: Orbán egyik legfontosabb embere mondott ellent neki egy kulcskérdésben

Megvan, kik fogják vezetni az EU-t: Íme a névsor

Szánalmas: Még Schmitt Pál is megnyalná mind a tíz ujját, akkora plágiumot követtek el Orbánék