Ukrajna EU-s csatlakozása kapcsán lett zavar a kormányban.

Az Orbán-kormány biztosa bejelentette: kezdődhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások Ukrajna vezetésével

A jelenlegi nehéz idők ellenére Ukrajna meghozta a szükséges reformintézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy

az ország teljesítette a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdéséhez szükséges elvárásokat

– jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden Luxembourgban.

Várhelyi Olivér az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő, Ukrajnával tartott első kormányközi konferenciát követően tartott sajtótájékoztatót. Mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy „a bővítés hosszú távú geostratégiai befektetést jelent a békébe (!), a biztonságba, a stabilitásba és az egész kontinens jólétébe és felemelkedésébe„.

Az Európai Unió vezetői támogatják a bővítést

Közölte, az Európai Bizottság a csatlakozási folyamat során szorosan nyomon fogja követni Ukrajna előrehaladását az uniós integráció útján, és rendszeresen jelentést tesz arról az Európai Unió illetékes tanácsának.

A keddi ülés aláhúzza az EU bővítési politikájának fontosságát,

a bővítés a jelenlegi geopolitikai helyzetben minden korábbinál szükségesebb.

A bővítés minden fél javát szolgáló átalakulási folyamat

– tette hozzá a magyar uniós biztos.

A fejlemények meglehetősen figyelemre méltóak. Az Orbán-kormány ez idáig minden lehetséges eszközével Ukrajna EU-csatlakozása ellen ágált, mondván, a lépés belesodorhatná az uniót a háborúba Oroszországgal. Nem mellesleg a magyar kormányfő szerint egyébként is alkalmatlan az északkeleti szomszédunk arra, hogy az unió teljes jogú tagja legyen.

Ukrajna minden szükséges reformot végrehajtott

Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős minisztere is megszólalt a sajtóértekezleten. Kiemelte, a csatlakozási folyamat során Ukrajnának számos fontos reformot kell végrehajtania, különös figyelemmel a jogállamiság megerősítésére, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióellenes harcra.

A belga miniszer reményét fejezte ki, hogy a kijevi vezetés továbbra is ugyanazzal az elhatározással hajtja majd végre a szükséges reformokat, ahogyan a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket teljesítette. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már most az EU közeli partnere. A társulási megállapodás, amely magában foglalja a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térségben való részvételt is, a két fél közötti, számos területen folytatott széles körű együttműködés alapját képezi. Az EU és Ukrajna emellett szorosan és összehangoltan kezeli a kül- és biztonságpolitikát – mondta.

Az EU-nak marad néhány elvárása az elkövetkezendő időszakra

Jövőbeli tagállamként az EU Ukrajnától elvárja, hogy továbbra is ragaszkodjon az Európai Unióról szóló szerződésben felsorolt értékekhez. Nevezetesen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok, ideértve a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását kéri az EU – emelte ki Lahbib.

Az Ukrajnával folyatott tárgyalások után az Európai Unió kora este Moldovával tartja az első kormányközi konferenciát. Lahbib megjegyezte: a csatlakozási tárgyalások megkezdésével az EU tagországai erős jelzést küldenek arról, hogy mindkét ország jövője az európai családban van.

(MTI korrigálva)