A katasztrófavédelem jelzése alapján nem sok jóra számíthatunk.

Két nagy hullámban érkeznek Magyarországra a zivatarok szerdán – figyelmeztetett friss előrejelzésében az időkép.hu.

Az éjszakai eső után napközben 24–33 fok várható, majd délutántól és estétől újabb hullámban vonulnak fel zivatarok. Ezek rendszerré szerveződhetnek, és a friss számítások szerint újabb kiadós csapadékra, akár

villámárvízre is fel kell készülni.

A legtöbb csapadék a Dunántúl középső, keleti felén, valamint az ország középső részén várható. Jelezték, néhol nem kizárt, hogy megközelítjük, vagy elérjük a havi mennyiséget, 70–75 millimétert. A felhőszakadásokat sűrű villámlás és 1–2 centiméternél nagyobb méretű jég kísérheti, valamint viharos széllökésekre (60–80 km/óra) is számítani kell.

A HungaroMet a heves zivatarok és felhőszakadások miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére. A másodfokú figyelmeztetés szerint hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. A zivatarokat viharos szél (60–70 km/óra), jégeső (1–3 centis átmérővel), felhőszakadás (30–50 milliméter) kísérheti – tudatták.

A nyugati és a keleti vármegyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben:

Forrás met.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről pedig minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – vigyenek védett helyre.

Arra is kérték az embereket, hogy lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki.

Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón

– hangsúlyozta közleményében a katasztrófavédelem.