Matolcsy György az MNB döntéseiben variált a leköszönése előtt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két új rendeletet adott ki – a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg – a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megakadályozásának további támogatására – tudatta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a jegybank.

Matolcsy György kiadta a döntést az MNB új rendeleteiről

Az egyik jogszabály újdonságai egyebek közt a tényleges tulajdonos kilétének feltárásáról, a külső ellenőrzési funkció követelményeinek, illetve az üzleti kapcsolat jellegének megállapításáról szóló rendelkezések, míg a másik rendelet az elektronikus ügyfél-átvilágítás körében tartalmaz friss előírásokat – közölték.

Hozzátették: a hazai jogszabályi változások, az Európai Bankhatóság iránymutatásai, illetve a felügyelési tapasztalatok tanulságait átvezetve készültek. A jegybanki jogszabályok előírásai (témától függően)

idén júliustól, 2025. januártól, illetve márciustól lépnek hatályba.

Az MNB-szabályozás bővíti a fokozott ügyfél-átvilágítás alá esők körét, egyebek közt

  • a magas terrorizmusfinanszírozási kockázatot hordozó nonprofit szervezetekkel,
  • a magas proliferációs (növekvő – a szerk.) kockázatot hordozó szervezetekkel
  • vagy a strómankockázatot (sic!) hordozó, ám az ügyfélismereti beszélgetésben együtt nem működő tényleges tulajdonosú ügyfelekkel – sorolták.

A hírközlő eszközökre is kiterjed az MNB szabályozása

Az MNB másik rendelete többek között az elektronikus hírközlő eszközök és működtetésére, illetve az online ügyfél-átvilágítás végrehajtására vonatkozó részletszabályokat tartalmazza.

Mint írják, újdonsága, hogy a szolgáltatóknak minden esetben mérlegelniük és az MNB felé bizonyítható módon értékelniük kell az ügyfél-átvilágításhoz alkalmazandó újfajta elektronikus hírközlő eszköz bevezetésének indokoltságát és a felmerülő kockázatok fényében annak bevezethetőségét.

A szabályozás bevezeti az online ügyfél-átvilágításban a biometrikus (a webes felületeket használó ügyfelek azonosítására szolgáló) adatok használatának lehetőségét is.

A rendelet számos, az auditált elektronikus hírközlő eszközön keresztül szerzett adatok naprakészségével, biztonságos tárolásával és adatvédelemmel kapcsolatos rendelkezést is tartalmaz. Új lehetőségként jelenik meg, hogy az elektronikus ügyfél-átvilágítás ki is szervezhető, de ennek során a szolgáltató nem adhatja át másnak az üzleti kapcsolat létesítéséről szóló döntés jogát – emelte ki a jegybank.