Hazánkban hódít a sajtos stangli láz, nem alaptalanul. Puha, lágy textúrája a ropogós, rásült sajttal megbolondítva válik igazán ízletessé. Jó hír, hogy otthon is elkészíthető, és ehhez még péknek sem kell lenned.

Kapcsolódó: Nem lehet vele betelni: Réteges, habkönnyű madártejszelet

Íme, így készítsd el könnyen a sajtos stanglit otthon:

Hozzávalók

50 dkg liszt
3,5 dl langyos tej
1 dkg cukor
1 dkg só
3 dkg vaj
2,5 dkg élesztö
10-15 dkg sajt
Kapcsolódó: Így lesz a legfinomabb az uborkasaláta: Ez az egy titkos hozzávaló kell hozzá

Elkészítés

A lisztet keverőtálba szitáljuk, a tejet kézmelegre langyítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk. 4-5 ek lisztet keverünk hozzá a kimért lisztből és felfuttatjuk kb. 8 perc, a liszthez hozzákeverjük a sót majd a megkelt élesztőt. Kicsit összedolgozzuk és hozzáadjuk a lágy vajat. és jól kidolgozzuk lágy tésztát készítünk belőle. Akkor jó a tésztája amikor elválik a keverőtál oldalától. Majd kelesztjük kb. 45 percig, majd elosztjuk 8 részre és gombócot formázunk belőle (sima felületű legyen). Két tenyér között is formázhatjuk, vagy a gyúrótáblán egyik kézzel formázunk. 10 percet letakarva pihentessük, majd enyhén lisztezett deszkán ovális formára nyújtjuk,(már ne lisztezzük) felcsavarjuk úgy, hogy felül szélesebbre húzzuk szét és szorosan kezdjük felcsavarni kifli formára, és a kívánt hosszúságra sodorjuk. Ezt követően papírral bélelt tepsire rakjuk a 2*4 rudat, kis helyet kihagyva egymástól. Végül lekenjük vízzel, megszórjuk reszelt sajttal, majd 5-10 percet pihentetjük. 200 fokon sütjük, kb. 18 – 20 percet.
Kapcsolódó: Percek alatt kész, finom tésztáját pedig mindenki imádja: Így készítsd el a kefires fánkot
Jó étvágyat kívánunk hozzá!