Sára Botond október elsejével távozik a posztjáról.

Sára Botond a június 9-én tartott önkormányzati választás után bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe és felvette a mandátumát, ezért távozik a főispáni pozícióból – írta meg a telex.hu.

Összeférhetetlenség miatt távozik Sára Botond főispán

A fideszes politikusnak távoznia kell Budapest Főváros Kormányhivatala éléről. Azt írták, hogy mivel összeférhetetlen lesz október 1-től a főispáni és képviselői poszt, ezért Sára Botond határidőn belül gondoskodni fog ennek a megszüntetéséről.

Sára a választáson a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje volt Józsefvárosban, de alulmaradt az ellenzék jelöltjével és jelenlegi polgármesterével, Pikó Andrással szemben. Ugyanakkor a kormánypárt fővárosi listájának második helyén szerepelt, így került be a közgyűlésbe.

Sára 2018–2019 között volt Józsefváros polgármestere, miután a kerület addigi fideszes vezetője, Kocsis Máté országgyűlési képviselő lett. A 2019-es önkormányzati választáson újraindult, de szoros versenyben kikapott az ellenzéki pártok és szervezetek által támogatott Pikótól.

Ezután lett belőle főispán. Sára 2022-ben az országgyűlési választásokon a VIII. és a IX. kerületet lefedő választókerületben indult, de ott szintén alulmaradt az akkor az ellenzék által támogatott Jámbor Andrással szemben. A jelenlegi önkormányzati választás volt tehát a harmadik alkalom, hogy kikapott ellenzéki társaitól.

Kapcsolódó:

Budapesten összeomlott a Fidesz: Orbán nagy tisztogatásokba kezdett a fővárosi pártszervezetben