Ebből élnek.

Vilmos herceg édesapjától, Károly királytól örökölte meg a Cornwall Hercegséget, miután az uralkodó 2022 szeptemberében trónra lépett. Ez pedig nemcsak egy újabb hercegi címmel járt, hanem hatalmas vagyonnal is. Most kiderült, mennyit kaszál ezzel Vilmos az elmúlt évben:

Az éves jelentés szerint Vilmos herceg elképesztő összeget tehetett zsebre a Cornwall Hercegség birtokának köszönhetően. Egészen konkrétan 23,6 millió fontot, azaz nagyjából 11 milliárd forint nyereséget könyvelt el a 2023-2024-es évben.

Számos jogot és címet kapott

A dokumentumból az is kiderül, hogy Vilmos herceg – aki lelkes focirajongó – megkapta a Labdarúgó Szövetség védnöke címet is, amit korábban imádott nagymamája, Erzsébet királynő birtokolt. Emellett a Welsh Guards Charity jótékonysági szervezet és a Royal Cornwall Mezőgazdasági Egyesület is irányítása alá került, valamint kinevezték a Victoria Cross and George Cross Egyesület elnökének is.

Ezzel biztosították az állandó jövedelmet

A Cornwall Hercegség egyébként hivatalosan egy magánbirtok, amiből Vilmos herceg és Katalin hercegné fedezi a családjuk „hivatalos, jótékonysági, és magántevékenységeit”. A birtok értéke több mint egymilliárd dollár, még III. Edward király alapította 1337-ben, hogy pénzt biztosítson a leendő trónörökösök számára.

A tavalyi jelentés szerint a 20 megyét magában foglaló terület „szántó- és állattartó gazdaságokból, lakó- és kereskedelmi ingatlanokból, valamint erdőkből, folyókból, kőbányákból és partvidékből áll”.

Tavaly jóval kevesebb pénzt könyvelt el

Károly király trónra kerülése után Vilmos lett Cornwall 25. hercege, így tavaly szerzett először többletnyereséget a hercegségtől. Ettől függetlenül az uralkodó jóval kevesebb összeghez jutott, mint idén. A teljes, nagyjából 10 milliárd forintos bevételből mindössze 2,6 milliárd forintnak megfelelő összeget tehetett zsebre.

Ennek oka, hogy csak a pénzügyi év felénél örökölte meg a birtokot, így a nyereségen az apjával kellett osztoznia, valamint a cornwalli hercegség kérvényezte, hogy Vilmos fizetéséből nagyjából 2,9 milliárd forintot tarthassanak meg működtetési célokra. Idén viszont már a teljes összeg a herceg számláján kötött ki.

Forrás: glamour.hu