Megmagyarázta a MoHu szóvivője, miért akadozik országszerte a visszaváltás.

Országszerte akadozik a betétdíjas műanyag palackok visszaváltó rendszere.

Mint ismert, július 1-jétől már minden műanyag, vagy plasztik csomagolással rendelkező italt csak 50 forintos betétdíjjal lehet forgalomba hozni Magyarországon. Az 50 forintos díjat a vásárlók akkor kaphatják vissza, ha egy úgynevezett reponton visszaváltják a csomagolást.

A visszaváltópontok üzemeltetésére a kormány kizárólagos jogot adott a MOL-nak, így a magyar olajvállalat MoHu nevű cége üzemelteti a repontokat.

A cég beszámolója szerint – szűk egy hónap elteltével – napi két és félmillió palackot váltanak vissza a magyarok.

Akadozik a rendszer

„A sebesség, amilyen sebességgel váltják vissza az emberek, ami nagyon jó, az egy kicsivel gyorsabb annál, mint amire számítottunk. Tehát ezt kezelni kell, és az a lényeg, hogy ez a több millió, két és fél millió palack, ennek a hulladéka most már megfelelő helyre fog kerülni”

– magyarázta Ozoli Gábor, a MoHu szóvivője az RTL Híradónak, miért omlott össze a rendszer.

Az RTL Híradó egy olyan automatánál forgatott, ahol eleinte hiába dugták be a nyílásba az elméletileg visszaváltható sörösdobozt, a gép nem fogadta el. Végül némi ügyeskedés után csak sikerült elfogadtatni az automatával a fémdobozt.

Egy másik boltban a visszaváltó helye miatt morgolódtak, sokat kell gyalogolni.

„Az egész áruházon végig kell menni, hogy az ember egy rohadt üveget visszaváltson”

– mondta egy vevő.

Az automaták ráadásul gyorsan megtelnek, a fent említett boltban ezért tanácstalan tömeg alakul ki. Az eladók arra panaszkodnak, hogy a gépek nem üzembiztosak, és ezt mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is.

„A vásárló amikor találkozik problémákkal akkor nem igazán érti, sokszor a kereskedő sem érti egyébként, hogy ha a palackot belehelyezi a gépbe, akkor miért van szoftverhiba, mért van kódolási hiba, ha elromlik egy gép, akkor mért nem lehet kijavítani 12 órán belül, vagy hogy három napig is ott van, és rá van írva hogy üzemen kívül, akkor mér nem lehet ezt kicserélni”

– mondta Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek arra is panaszkodnak, hogy nem viszik el időben a visszaváltott palackokat, tárolóik dugig vannak. „A kereskedő nem tud mást csinálni, mint szorgalmazza, percről percre, óráról órára, hogy tessék elvinni” – tette hozzá a főtitkár.

Az RTL Híradó riportja: