Hatvanpuszta után itt az újabb lebukás.

A horvát tengerparton, egy jachtkikötőnél vett két luxusvillát a magyar kormány által kitartott Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége – írja hétfői posztjában Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. A támogatásokat a magyar adófizetők pénzéből kapta a szervezet, amely nagyon jó viszonyt ápol az Orbán-kormánnyal.

Hadházy Ákos bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább, képeket a cikk alján találsz a luxusingatlanokról.

Szégyentelenek: ezt a KÉT vadonatúj TENGERPARTI LUXUSVILLÁT AZ Önök adójából sok százmillióval támogatott HORVÁTORSZÁGI MAGYAROK DEMOKRATIKUS KÖZÖSSÉGE építette…

A közvetlen tengerparti villákhoz saját medence és tucatnyi saját parkoló is jár. Talán Orbánnak kellett egy új szerény nyaraló az Isztrián, ha már Ungárékhoz ciki menni…

A villákat teljesen véletlenül vette észre egy arra sétáló honfitársunk a pomeri (Medulin) jachtkikötőben. Nem akartam én ezt elhinni, de a tengerparti paloták látszanak a Google maps legfrissebb utcaképein is. Idézem honfitársunk felháborodott sorait:

»Idei horvátországi nyaralásom alkalmával botlottam bele két tengerparti villába (Isztria, Pomer), ami a rajtuk szereplő feliratok alapján a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK, horvát nyelvű rövidítése pedig a DZMH) feliratot viseli.

A HMDK ugye a Fidesz nevezetű rablóbanda egyik – magyar adófizetők pénzéből százmilliókkal agyon támogatott – kedvenc külhoni magyar szervezete.

A két villa teljesen új (az egyik udvarán jelenleg is építőanyagok voltak még láthatóak). Mit ad Isten, hol kellett a HMDK-nak ezt a két luxus tengerparti villát megvenni? Természetesen közvetlenül a pomeri jachtkikötőben.

A kisebbik villa a Pomer 26 E, a háromszintes nagyobbik pedig közvetlenül mellette, a Pomer 26 C számok alatt helyezkednek el. Némi horvát ingatlanár kutakodás után, nem tengerparti hasonló pomeri ingatlanokat 1-1,2 millió euró (400-450 millió forint) árakon hirdetnek.

Ennek a a kettőnek – mivel közvetlenül a tengerparton, magában a jachtkikötőben helyezkednek el – vélhetően egyenként jóval 1,2 millió euro feletti lehet – egyenként – a reális ingatlanpiaci áruk.

Egyébként a kb. 16.500 fős horvátországi magyarok közösségének nagyobb része innét kb. 550 kilométer távolságra lakik az Eszék központú Eszék-Baranya megyében.

Nagy kérdés, hogy ez a két pomeri jachtkikötőben található luxusvilla hogyan szolgálhatja a horvátországi magyar közösséget, illetve a magyar adófizetőket? Mert nyilvánvalóan magyar adófizetők pénzéből vette a HMDK a két isztriai palotát.«

A honfitársunk javaslata alapján néhány kérdést elküldök majd a HMDK elnöke (Jankovics Róbert) felé:

1) miből szponzorálták a két pomeri, isztriai luxusingatlant?

2) Miért pont Eszéktől 550 kilométerre egy jachtkikötőben kell ápolni a magyar hagyományokat?

3) Illetve, hogyan segíti/támogatja ez a két pomeri luxusvilla a horvátországi magyarokat?

A kommentek közé fogok néhány linket tenni a nagyszerű horvátországi magyar szervezetről, akiket Potápi államtitkár így jellemez:

»köszönik a HMDK-nak a példamutatást, a közösségben gondolkodást és a fáradhatatlan munkát, amelynek hála reményt adtak és adnak a horvátországi magyarságnak a megmaradásra és a fejlődésre. Olyan közösséget hoztak létre az elmúlt emberöltőben, mely nemcsak az egyetemes magyarságot, hanem Horvátországot is gazdagítja«.

Végül emlékezzünk meg ismét a tényről: már az azóta megbukott Varga Judit asztalán ott volt a kidolgozott törvénytervezet arról, hogy a határon túli magyarok is szavazhassanak egyéni képviselőkre abban az esetben, ha a Fidesz megszorulna.

Ugyan én úgy tudom, »csak« erdélyi és vajdasági választókerületek nyitása van tervben, de úgy tűnik, biztos, ami biztos, a Fidesz bőven vásárolja fel a többi országban élő magyar politikusokat is (a közelmúltban bemutattam pl. a szlovéniai kamu kora gyermekkori fejlesztőközpontot – de ez a helyszín azon is túltesz).