Orbán embere úgy látja, „jobban kell csinálni a dolgokat”.

Kovács Péter szerint nem jó irányba mennek a dolgok a Fideszben

Kovács Péter, a Fidesz XVI. kerületi polgármestere egészen furcsa interjút adott, amelyben kérdezték többek között a június 9-i önkormányzati választásról és pártjáról. Orbán Viktor embere meglepően kritikusan fogalmazott a Fidesszel kapcsolatban, amikor kijelentette: jobban kéne csinálniuk a dolgokat.

„Nincs válságban a Fidesz,

de egy nagyon komoly jelzést kapott arra, hogy jobban kell csinálni dolgokat”

– fogalmazott Kovács Péter a Telexnek adott interjújában. A politikus a későbbiekben arra is kitért, miben látja pártjának gyenge szereplését az önkormányzati választásokon.

„A kormánynak el kell gondolkodnia azon, hogy jó irány-e, ha minden feladatot elvesznek az önkormányzatoktól és központosítanak.

Szerintem nem jó irány, ezt én minden fórumon igyekszem jelezni.

A választók a polgármesterektől várják el, hogy megoldják a helyi problémákat, de nem sok ráhatásunk van például az oktatásra és az egészségügyre, mióta az iskolák és a kórházak fenntartását átvette az állam. Újabban már a szakrendelők központosításáról van szó.

Azt gondolom, hogy a kormány tanul ebből a választási eredményből”

– jelentette ki a kormánypárti politikus. Kovács Péter szólt arról is, vajon lekerülhet-e a napirendről a szakrendelők államosítása.

A fideszes polgármester szerint rendet kéne tenni a kórházakban

„Én nagyon remélem. Orbán Viktor Magyarország legjobb miniszterelnöke, és kellő bölcsességgel rendelkezik ahhoz, hogy belássa, ha valamit korrigálni kell. A szakrendelők állami kézbe vétele nem jó irány. Először bizonyítson a kormány a már korábban átvett területeken. Rendet kéne tenni a kórházakban, és ha ott már minden jól működik,

akkor gondolkozzunk el azon, hogy szükség van-e a szakrendelők központosítására”

– javasolta, hozzátéve, ezen álláspontját a kampány során Orbánnak is ismertette.

Miket kellene jobban csinálni Kovács Péter szerint?

Kovács Péter kitért arra is, hogy válságban van-e a Fidesz. Szerinte pártját ez a veszély nem fenyegeti jelenleg, ám határozottan jelezte, hogy sokkal jobban kellene csinálni a dolgokat.

  • „Békén kéne hagyni az önkormányzatokat,
  • nem lenne szabad még több dolgot átvennie az államnak.
  • Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jó-e az, ha minden fontos döntést egy személy vagy egy kör szeretne meghatározni.
  • Szerintem jobban be kell vonni az alsóbb szinteket is, amelyek közelebb vannak az adott problémához.
  • A miniszterelnök úr az európai politikával van jelenleg elfoglalva, de lehet, hogy vissza kellene jönnie a magyar politikába, és rendet tenni a Fideszen belül

– sorolta Kovács.

„Szerintem neki azt mondták, hogy az önkormányzati választáson jobban fogunk szerepelni, és nem így történt”

– tette hozzá.

Hibás lépés az iskolák államosítása

Azt is elmondta, hogy szerinte hibás lépés az iskolák államosítása. Amíg önkormányzatok kezében voltak az iskolák, ha bármi probléma volt, a tanár jelezte az igazgatónak, az igazgató egyből a polgármesterhez fordult, aki intézkedett. Most sokkal több lépcsőfok van, és jóval hosszabb idő alatt lehet megoldani egy-egy problémát. Minél messzebb kerül a probléma a döntéshozóktól, annál rosszabb a rendszer az én megítélésem szerint – fogalmazott a fideszes politikus.

Németh Szilárdnak le kellene mondania

A tusványosi kerekasztal-beszélgetésen arról is beszélt, hogy hibázott a Fidesz vezetése, amikor Csepelen nem a regnáló polgármestert, Borbély Lénárdot támogatta, hanem Németh Szilárd választókerületi elnök javaslatára ráindítottak egy másik polgármesterjelöltet. Borbély egy civil szervezet színeiben megnyerte a választást, a fideszes jelölt pedig csak a harmadik helyen végzett 10 százalékkal.

„Nem tartom jó iránynak, hogy a Fidesz azért nem a regnáló, népszerű és jól dolgozó polgármestert indította a választáson, mert a választókerületi elnökkel személyes konfliktusa volt. A személyes konfliktust hamarabb kellett volna kezelni, mint hogy a választók mondtak véleményt. Személy szerint azt gondolom, hogy a választókerületi elnöknek el kell gondolkodnia azon, hogy jó döntést hozott-e, és ha arra jut, hogy tévedett, akkor

meg kell hozni a szükséges konzekvenciákat, és lemondania a tisztségéről”

– mondta Kovács, aki reagált arra is, hogy a történtek után elvárná-e, hogy Németh Szilárd távozzon.

„Ha a személyes véleményemet kérdezi, azt tudom mondani, hogy nem jó, ha egy pártot olyan emberek határoznak meg, akik nem tudnak túllépni a személyes konfliktusaikon. Egy alelnöknek meghatározó szerepe van a pártban”

– közölte.