Kínai és orosz gyarmat lett hazánkból.

Radosław Sikorski nem picit szólt be Orbán Viktornak, miután a magyar kormányfő kritizálta Lengyelország vezetését.

„Nem engednénk, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin”

– fogalmazott Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, miután Orbán Viktor a hétvégén kritizálta Lengyelországot a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elmondott beszédében.

A magyar kormányfő csütörtök este érkezett a gyakran csak „Tusványosként” emlegetett rendezvény helyszínére. Orbán a hétvégén tartotta meg beszédét, többek között a Marcel Ciolacu román kormányfővel folytatott egyeztetésről, az elítélt „békemisszió”-ról, Brüsszelről, valamint az Európai Unióról is ejtett néhány szót.

Kapcsolódó: Mi történt? Egészen meglepő reakciót váltott ki a román miniszterelnökből Orbán tusványosi hablatyolása

Mint mondta, a lengyelek morálisan kioktatnak másokat, miközben az oroszokkal üzletelnek. Válaszul a lengyel külügyi államtitkár, Władysław Teofil Bartoszewski rámutatott, hogy Orbánék teszik ezt, nem pedig Lengyelország.

Kapcsolódó: Baj van: Orbán tusnádfürdői beszéde után kitennék Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból

Most a lengyel külügyminiszter üzent Orbánnak. Sikorski a Visegrad Insightnak adott interjújában szót ejtett többek között a magyar miniszterelnök által vitt Nyugat-ellenes, oroszbarát politikáról.

„Nehéz barátokat szerezni, ha közben valaki önző módon viselkedik”

– vélekedett a lengyel politikus annak kapcsán, hogy Orbánék az EU-tól kértek segítséget, miután Ukrajna megtiltotta az orosz kőolaj Ukrajna területén történő szállítását. Sikorski megjegyezte, a nyugati politikusok gondolkodása „orosztalanodik”, nem igaz, hogy Orbán és Vlagyimir Putyin vezetnék a narratívát.

A kínai rendőrökről

Február 16-án Orbán Viktor miniszterelnök Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.

Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá.

Kapcsolódó: Lehullt a lepel Orbánék dermesztő tervéről: Kiderült, miért vetik be a kínai rendőröket Magyarországon

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár nemrég újabb részleteket osztott meg a megállapodásokról. Mint mondta,

„a magyar belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium közt a közös járőrszolgálatról kötött megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása”.

Hozzátette, hogy a közös járőrszolgálat a kínai turisták, valamint a Kínában tartózkodó magyar turisták védelme érdekében történik.

A Demokratikus Koalíció több kérdést is intézett a Szuverenitásvédelmi Hatósághoz – amelyet ironikus módon, állítása szerint éppen azért hozott létre az Orbán-kormány, hogy Magyarország függetlenségét őrizze, a külföldi befolyást távol tartsa. A hatóság csupán Rétvári Bence szavait idézte, a turisztikai főszezonnal és a turisták érkezésével magyarázta a döntést, amely mellesleg súlyos aggályokat vet fel.

Erről >>ITT<< lehet olvasni részletesebben.

Az Európai Bizottság közölte, hogy elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt áprilisban az EP-képviselők vitáján.