Rovarok lepték el az egyik legnagyobb kórházat, sorra álltak le a CT-k.

Az egészségügyi intézményeknek nemcsak a leálló klímákkal, de a rossz liftekkel, az ágyi poloskákkal és a szakemberhiánnyal is meg kellett küzdeniük az elmúlt hetekben – írta meg hétfőn a Forbes.

Már nemcsak a klíma hiánya nehezíti meg a kórházak életét

Több tucat bejelentett meghibásodás vagy egyéb gond nehezítette júliusban az egészségügyi ellátást a magyar kórházakban. A technikai gondok eltörpülnek a betegellátás működését érintő,

legsúlyosabb probléma, a szakemberhiány árnyékában.

Július első 23 napján 46 alkalommal hozott kijelölő, vagy korábbi kijelölést módosító határozatot a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A kijelölő határozatok akkor születnek, amikor egy egészségügyi intézmény valamiért nem tudja ellátni valamely feladatát.

Emiatt pedig egy másik intézményt jelölnek ki, ahová a betegeket átirányítják.

A problémák egy részéről nem is tudunk

Bár egyre többször kerülnek szóba a felforrósodott műtők, nemcsak a klímák hibái okoztak problémát a magyar kórházakban.

A budapesti Szent Imre Kórházban például július 17-18. között lemondták a sürgősségin a kritikus állapotú, megfigyelést, differenciáldiagnosztikát igénylő betegek, stroke-osok és detoxikálást igénylők elhelyezését, mert

annyira elszaporodtak az ágyi poloskák, hogy átfogó irtásra volt szükség.

Júliusban tönkrement vagy karbantartást igényelt a CT:

  • a Heim Pál Gyermekkórházban,
  • a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban,
  • a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben,
  • a Kistarcsai Flór Ferenc kórházban, és
  • a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben is.

A legnagyobb gondot a szakemberhiány jelenti

A határozatok átnézése során pedig nyilvánvalóvá vált, hogy

a technikai bonyodalmaknál sokkal nagyobb probléma a folyamatos szakemberhiány.

Várpalotán a Szent Donát Kórházban a nőgyógyászati szakrendelésen és terhesgondozásban a járóbeteg szakellátás, a szülészeti és nőgyógyászati ultrahang diagnosztikán belül a diagnosztikai szakellátást teljes egészében szüneteltetni kényszerül július 15. és augusztus 3. között.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben 2024. július 14., 15., 16., 20., 23., majd 30. között nincs ügyelet az arc- és állcsont-szájsebészeten. Ezekben az esetekben az a szerencsés, hogy

az orvos csak átmenetileg nem érhető el.

Orosházán a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben az egyes progresszivitású traumatológiai ellátást

a következő egy évben, egészen 2025. júniusáig szüneteltetik.

A klímákkal vagy azok hiányával gond van

Az extrém hőség miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket. A kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén – nyilatkozta Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter.

Beszámoltunk róla, hogy a Szent János Kórházban elromlott a klíma a műtőben, így el kellett halasztani az operációkat. Mindeközben egy műtétre váró beteg megosztotta, hogy az ortopéd-traumatológiai osztályon is elromlott a légkondicionáló.

Megírtuk, hogy a Bethesda Gyermekkórház nem bírta tovább: a közösségi médiában kért segítséget, hogy műteni tudják a gyerekeket. Az intézményben ugyanis elromlott a műtőben használt speciális klímaberendezés, így a forróságban nem tudják ellátni a beteg gyermekeket.

Beszámoltunk arról, hogy meghibásodott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, a steril szobákban. Az esetre egy szülő hívta fel a figyelmet, akinek kislányát jelenleg is a kórházban kezelik. Elmondása szerint a 2×2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főnek a beteg gyerekek”.

Kapcsolódó: Szörnyű állapotok uralkodnak a kórházakban: Hiába ígérték, nem javították meg a klímákat (+videó)