A korábbi letelepedési programon Rogánék kaszáltak, most Tiborczékhoz kerülhet a bevándorlás-biznisz.

A 2018-ban lezárt Rogán-féle programban a Fidesz-közeli off-shore közvetítőcégek

155 milliárd forintos bevételt

könyvelhettek el a 6586 kérelemmel. Jól járt a Rogán Antal akkori propagandaminiszterhez és a Habony Árpádhoz köthető ügyvédi iroda is.

Kosik Kristóf cége vehette át a letelepedési engedélyeket, ezért ügyfelenként ötezer euró (mintegy másfél millió forint) ütötte a markát.

Letelepedési kötvény újratöltve

A bevándorlási és letelepedési szabályok év eleji módosítása azért is volt trükkös, mert a kormány – módosított formában – gyakorlatilag visszacsempészte a 2018-ban a közfelháborodás miatt beszüntetett letelepedési kötvényprogramot.

Ezen a Fidesz-közeli cégek százmilliárdokat kaszáltak, emellett

komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentett,

hogy lényegében átvilágítás nélkül jöhettek Magyarországra kétes hátterű személyek. Ilyen volt például a szír Asszad-rezsim pénzembere Atiya Khouri is.

Többségében kínai és orosz állampolgárok vásároltak maguknak EU-s tartózkodást.

Ennyibe kerül a tartózkodás

Már több jogi honlapon és ügyvédi irodánál megjelent a július elsejével indult új program ismertetője. Több helyen – az Európai Unióban már fenntartásokkal kezelt – úgynevezett „Golden Visa” programként aposztrofálják. Így a knplaw.com oldalon is összefoglalják. A tartózkodás megszerzésének feltétele a következő befektetések valamelyikének teljesítése. Amint ismert:

  • legalább 250.000 euró összegű (körülbelül 97 millió forint) MNB által nyilvántartott ingatlanalapi befektetési jegy megszerzése;
  • legalább 500.000 euró összegnek (körülbelül 194 millió forint) megfelelő értékű magyarországi lakóingatlanban tulajdoni illetőség megszerzése; vagy
  • legalább 1.000.000 euró értékben (körülbelül 388 millió forint), pénzbeli adomány nyújtása valamely közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmény részére.

Az engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz és ugyanennyivel hosszabbítható.

Csúszik az új program

Furcsa módon a program csúszik, az ingatlan befektetése csak 2025. január elsejétől van lehetőség és csak az ezt követően vásárolt ingatlanok számíthatóak be a programba –foglalta össze az arsboni.hu oldal.

Az ingatlan alapos bejutási lehetőség elméletben már nyitva áll, mégis azok az alapkezelők, amelyek ezt forgalmazhatnák, még nem állnak készen. Szükségük van ugyanis egy a rogsni fennhatóság alá tartozó

Alkotmányvédelmi Hivatal által kiadott biztonsági tanúsítványra.

Több forrás azt állítja, hogy még nem tudni róla, hogy egyelőre bárki kapott volna ilyen tanúsítványt – tárta fel a Telex.

Ez a módszer viszont majd lehetővé teszi, hogy a nyilvánosság kizárásával lehessen indokolás nélkül elfogadni vagy elutasítani, ez a kormány esetében általában több, mint gyanús – foglalta össze a lap.

A lap forrásai azt mondták, valószínűleg azért akadályozzák törvényileg 2025 januárjáig az ingatlanvásárlást, hogy az alapok addig beindulhassanak, hiszen ott van az „üzleti tér”, nem a pedig a közvetlen ingatlan-vásárlásban.

Még nem állnak készen a Tiborcz-féle cégek

Egyetlen cég ígérte a befektetőinek, hogy augusztussal elindul az értékesítés, ez a Gránit, melyhez vélhetően köze van a Tiborcz István-féle BDPST-csoportnak. Ők a lap megkeresésére azt írták:

„Az új alap, a törvényi szabályozásnak megfelelően, az alap tőkéjének 40 százalékát Magyarországon megvalósuló, lakás funkciójú ingatlanba fogja fektetni, így ez a forrás hozzájárulhat a magyarországi ingatlanállomány modernizálásához, illetve minőségi bővüléséhez.”

A Gránit alapjának a neve a lap értesülése szerint „Balance” lesz, aminek az értékesítésében Gránit mellett egy másik Tiborcz-közeli cég és az MHB Bank is részt vehet majd. A lehetőségre pedig több csoport is pályázik.

A piacon olyan pletykák is vannak, hogy az egykoron legtöbb letelepedési kötvényt forgalmazó csoport egyik külföldi munkatársa is dolgozik valamely frissen alapított vagyonkezelő mögött – hívta fel a figyelmet a portál.