Röpködnek a százmilliárdok: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is bevásárolt.

Három hónap alatt együttesen több mint 250 milliárd forintért vásárolt cégeket Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Szíjj László – írta meg hétfőn a hvg360.

Május óta egyre több céget vásárolnak fel

A nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor veje, Tiborcz István keményen küzdött egymással a biztosítási piacon.

Végül Tiborcznak sikerült lecsapnia az állami posta két biztosítójára.

A Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. kétharmada immár a Gránit Biztosító Zrt. birtokában van.

Kapcsolódó: Tiborcz István sötét tervvel állt elő: Csúnyán ráfaraghatunk, ha ez bejön a miniszterelnök vejének

Mindent felvásárolnak, amit lehet

Szíjj László Duna Aszfaltja a hetekben újabb építőipari vállalatot vett meg,

az ugyancsak főként utakat építő Hazai Építőgép Társulás Zrt.-t. A Duna Aszfalt tavalyi, 214 milliárd forintos árbevétele mellett az Építőgép 9 milliárdja szinte eltörpül.

Az Építőgép forgalma stabil volt az elmúlt évtizedben, 12-15 milliárd forint között mozgott, ám az elmúlt egy-két évben lejtőre kerültek.

Az építőipar és azon belül a hídépítés fontos szereplője egyébként az a gazdasági társaság is, amelyet a Mészáros-csoport kebelez be ezekben a hetekben. Az Acélhidak Kft. is dolgozott a budapesti atlétikai stadion megvalósításán, ahogy Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-je, amely most egyedüli irányítást szerez az Acélhidak felett.

A felcsúti milliárdoshoz került az ország egyik legnagyobb hulladékfeldolgozó, hulladékgazdálkodó cégcsoportja, az Envirotis is.

A cég már 2020-ban kikerült az alapító, Fülöp László érdekköréből. Ám úgy tűnik, most már végképp Mészáros tulajdonába kerül, és évente 6-7 milliárd forint adózott eredménnyel gazdagítja Orbán Viktor barátját.

Kapcsolódó: Megvan, ki építheti Magyarország legújabb autópályáját: Nem nehéz kitalálni, ki lett a befutó

Tiborcz István sem marad el Mészáros Lőrinc mögött

Ha az elmúlt egy-két évtizedben valakinek elveszett adatok megmentésére volt szüksége, biztosan a Kürt jutott eszébe, még akkor is, ha a cég árbevétele mindössze 2-3 milliárd forint évente.

A cég eddig is kapott állami megbízásokat, például a választási rendszer tesztelését.

Azaz meglehetősen bizalmi feladatot, amely további fényes jövőt vetített előre. Kürtiék tulajdonrészére a Prime Peak Magántőkealap tett ajánlatot, amelyet a Primefund Befektetési Alapkezelő igazgat. Az alapkezelő tulajdonosa Kertész József Tamás ügyvéd, aki Mészáros Lőrinc ügyleteiben is el szokott járni.

A cégben ugyanakkor kisebbségi tulajdonos marad Kürtiék társa, a vezérigazgató Kmetty János.

Tiborcz István közben a konzerviparba száll be,

és a konzervgyár egy csinos kecskeméti ingatlannal is kiegészül. Így a miniszterelnöki vő a harmadik legnagyobb konzervgyárat is megszerezte.

Hízik a Gránit-csoport

Tovább hízik Tiborcz Gránit-csoportja, amely a nevét viselő biztosítón túl a lízingpiacon is terjeszkedik. Július 31-én zárult az a tranzakció, aminek keretében a Gránit Bank 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a holland De Lage Landden magyarországi leányvállalataiban, a De Lage Landen Finance és a De Lage Landen Leasing Kft-ben. A De Lage Landenkét szegmensben,

az építőipari gépek és az információtechnológia finanszírozásában piacvezető.

Azok a vállalatok, amelyek május óta a kormányközeli üzletembereknél landoltak,

több mint 250 milliárd forint eszközállománnyal növelték Mészáros, Tiborcz és a többiek vagyonát

– írta meg a portál.