Hiába a civilek tiltakozása, a Balaton egészét beépítik Orbánék és a Fidesz „elitje”.

Úgy tűnik, Orbán Viktorék és a NER külsőbb körei nem mondanak le a Balatonról. Rengeteg olyan beruházást terveznek a tó környékén, amelyek ellen tiltakoztak a civilek, ám ez nem hatja meg a döntéshozókat, a Fidesz bedarál mindent, ami az útjában áll, és ebben a Balaton sem lesz kivétel.

Döntött a Fidesz-kormány: a Balaton maradékát is elveszik a magyaroktól

Kapcsolódó: Óriási balhé tört ki Tihanyban: Felbőszültek a helyiek, amiért Orbánék emberei beépítik az egész Balatont (+videó)

  • Kemping helyett százmilliós villák;
  • MÁV-üdülő helyére konferenciaközpont külön balatoni partszakasszal (!);
  • letarolt, majd később üresen hagyott területek;
  • 175 hajóra tervezett, a strandot kettévágó kikötő

– sorolta beszámolójában a Telex a néhány Balaton-parti településre tervezett projektet, amelyeket a lakosság hiába ellenzett, a bíróságon hiába támadták meg,

akkor is meg fognak valósulni azok.

Kapcsolódó: Döbbenet: A miniszter testvére szerezhette meg a Balaton-part egy részét

Jelezték, a Balaton környékén a természetes és zöld partszakaszokat felváltják az épületkomplexumok és a magáncélra megvásárolható, luxuskategóriás ingatlanok. A helyi lakosok pedig sokszor már azért harcolnak, hogy a saját lakóhelyükön eljuthassanak a vízhez.

A lap csokorba gyűjtötte a nagyobb, vitatott beruházásokat a Balatonnál, majd kitért rá, mire lehet számítani a következő években. Csak néhány beruházásra tértek ki gyűjtésükben, ugyanis – hívták fel a figyelmet – mára szinte nincs is olyan település a Balatonnál, ahol ne történnének hasonló beépítések.

Balatonakarattya

Az utóbbi években Balatonakarattya jelentős beruházáson esett át: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványának konferenciaközpontja készült el az egykori MÁV-üdülő helyén, ahol szinte teljesen új városrészt alakítottak ki. Az 1970-es évektől vasutasok számára fenntartott MÁV-nyaraló az elmúlt évtizedekben teljesen üresen állt, míg végül az MNB alapítványának fenntartásába került. A területen felépült a Balatonakarattyai Oktatási- és Konferencia Központ, amely

még a Balaton vizét is bevezettette a területre, erre „jóléti vízfelület” címen kaphattak engedélyt.

Balatonakarattyai Oktatási- és Konferencia Központ / Forrás: mnbingatlan.hu/projektek

Mint írták, a komplexum, amelynek éves fenntartási költségeit 2022-ben 2 milliárd forintra becsülték, 2023 nyarára készült el. Az MNB felügyelőbizottsága szerint a jegybank túl nagy lábon él, amely kritika kapcsán az akarattyai beruházás is szóba került. Az épületek, amelyek területe több mint 12 ezer négyzetméter, hivatalosan

  • workshopok,
  • képzések
  • és kihelyezett tárgyalások helyszíneként szolgálnak.

A civilek ugyanakkor kritikusan fogadták a beruházást, mivel az új komplexum jelentősen átalakította lakhelyüket, miközben a környező infrastruktúrát nem igazították a fejlesztésekhez.

Balatonfüred

Balatonfüred – amelyet sokan az északi part központjának tartanak – időről időre átalakul különféle, a NER-hez köthető projektek keretében. Bár ezen „fejlesztések” rendkívül jelentősek, a lakosság körében ritkán váltanak ki tömeges tiltakozást. Füreden folyamatosan zajlanak a nagyobb építkezések, amelyek teljesen megváltoztatnak egy-egy városrészt – hívták fel a figyelmet.

Az egyik legjelentősebb, jelenleg is folyamatban lévő projekt a BalaPort-ingatlanegyüttes. A korábbi vitorláskikötő helyén

  • egy új kikötő mellett
  • 200 férőhelyes mélygarázs,
  • 24 luxusapartman
  • és egy 102 szobás, ötcsillagos luxusszálloda épül.

A projektet fejlesztő BalaPort Investment tulajdonosa 2023 óta Szepesi Richárd „szállodaipari szakember”. A NER-közeli gazdasági elit Balatonfüreden és Tihanyban való jelenlétét a K-Monitor korrupcióellenes szervezet tavaly kiadott interaktív térképe mutatja be a legjobban.

Tihany

Tihanyban a Cordia ingatlanfejlesztő cég leányvállalata egy 45 lakásos lakótelep építését tervezi a Kenderföldek területén, közel a révhez. A tervek óriási felháborodást váltottak ki, egy képviselő-testületi ülés után elhalasztották a döntést, azonban azóta sem történt az ügyben előrelépés. Időközben Tihany fideszes polgármestere bejelentette visszavonulását, a település vezetését október 1-jétől pedig Kötél Balázs független polgármester veszi át.

Mint köztudott, Tihany az építkezések mellett a NER egyik kedvelt üdülőhelyévé is vált. A településen tevékenykednek az ország leggazdagabb emberei, köztük maga Mészáros Lőrinc, Rogán-Gaál Cecília, Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt is.

Balatonakali

Balatonakaliban az elmúlt években

három vízparti kempingből csak egy maradt meg eredeti formájában.

A Levendula Naturista Kemping helyén apartmanokat és sorházakat terveztek, de ezek a projektek nem valósultak meg teljes mértékben. A korábbi Strand-Holiday kemping helyén azonban apartmanházak épültek, amelyeket még mindig eladásra kínálnak. A projekt onnan vált ismertté, hogy 2019-ben

150 méter hosszan letarolták a kiemelten védett nádast, amiért a beruházót eltiltották és visszatelepítésre kötelezték.

Zánka

Zánkán Balaton-parti villák épülhetnek az egykori MÁV-üdülő helyén, amelyet 2022-ben árverésen vásárolt meg a Goro Maxi Kft. Az új tulajdonos a klasszikus balatoni villaépítészethez illeszkedő üdülőépületeket tervez létrehozni.

Badacsonyörs

Badacsonyörsön 2021-ben váltott ki nagy felháborodást, hogy a kemping területén szinte az összes fát kivágták. A beruházó négycsillagos szállodát és apartmanokat tervezett, de a projekt máig nem valósult meg.

Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdőn nagy ellenállást váltott ki egy 71 lakásos épületkomplexum építésének terve. A helyi civilek tiltakozása miatt a projekt egy időre leállt,

de végül folytatódott, és 2024-re már az első emelet is felépült.

Kapcsolódó: Most érkezett: Az elsöprő tiltakozások ellenére is megépülhet a Balaton-parti lakókomplexum

Balatonszemes

Balatonszemesen a korábbi Hattyú Kemping helyén egy 153 lakásos luxuslakópark épül, amely szintén felháborodást váltott ki a helyi lakosok körében. A projekt a szabályos fakivágás és a privát strand leválasztása miatt került a figyelem középpontjába.

Balatonföldvár

Balatonföldváron egy új e-kikötő építése váltott ki tiltakozást a helyiek körében. A kikötő építéséhez szükséges engedélyeket 2023-ban visszavonták,

de a projekt végül zöld utat kapott, és várhatóan 2025 áprilisában nyílik meg.

Kapcsolódó: Döntöttek: Beépítenek egy hatalmas területet, óriási partszakasztól fosztják meg az embereket a Balatonon

Szántód

Szántódon „természetesen” szintén egy NER-közeli szálloda és lakópark épült, amelyet az állam több mint 6 milliárd forinttal támogatott.