Egyre nagyobb a gáz a MoHU visszaváltási rendszerével.

Mint ismert, július 1-jétől már minden műanyag, vagy plasztik csomagolással rendelkező italt csak 50 forintos betétdíjjal lehet forgalomba hozni Magyarországon. Az 50 forintos díjat a vásárlók akkor kaphatják vissza, ha egy úgynevezett reponton visszaváltják a csomagolást.

A pénz a MOL-hoz vándorol

A visszaváltópontok üzemeltetésére a kormány kizárólagos jogot adott a MOL-nak, így a magyar olajvállalat MoHu nevű cége üzemelteti a repontokat. Bár a repontok alig működnek, a fogyasztóvédelem félrenéz, és nem bírságol. Legalábbis Orbán Viktor emberét nem.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő utánajárt annak, hogy a fogyasztóvédelem mit tett eddig a panaszok kezelésére.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„A fogyasztóvédelem eddig mindössze egy esetben szabott ki 3 millió forint bírságot az italcsomagolások visszaváltásával kapcsolatban.

Arról persze szemérmesen hallgat az államtitkár úr, hogy kit bírságoltak meg… A szövegből sajnos arra a következtetésre jutni, hogy nem a Mohut, hanem talán egy kereskedőt vagy alvállalkozót.

Mire véget ér a hosszú hétvége, tippem szerint nem lesz működőképes RE-Pont automata az országban, lesznek ellenben hatalmas szeméthalmok és ideges emberek.

Fontos megjegyezni: ehhez hasonló rendszer számos országban működik, mindenki megelégedésére. Nálunk azonban 15 év halogatás és fél év felkészülési idő sem volt elég ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön a rendszer.

Nagyon nehéz más következtetésre jutni, mint hogy valójában nem akarják, hogy minden italcsomagolás visszakerüljön a rendszerbe, és hasznosuljon. Hiszen minden, vissza nem váltott palack 50 forint bevételt jelent a MOLnak.

Világosan látszik, hogy nem telepítettek elegendő automatát, azok nem működnek megbízhatóan, és túl sok csomagolást dobnak vissza ismeretlen okból.

Segítse a fogyasztóvédelem munkáját, tegyen ön is bejelentést a problémákról!”

(Hadházy Ákos / Facebook)