Balog Zoltán a hírek szerint nem hallgat az egyház kommunikációs tanácsadójára.

Pár hete arról számoltunk be, hogy intést kapott a református egyház Zsinati Bíróságának Elnökségétől a kegyelmi botrányban vastagon érintett Balog Zoltán. A püspököt utasították, hogy a szolgálati viszonya alatt nagyobb körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek társadalmi megítélése kényes. Balogot mellesleg tavasszal az egyház 10 tagja feljelentette a Zsinati Bíróságon a zsinati törvények megszegéséért.

Közöttük volt Vargha Anikó, aki Tökölön volt kántor. Neve nem ismeretlen az ország előtt, először akkor írtunk róla, amikor bírálatot fogalmazott meg a püspökkel kapcsolatban.

„Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell, ez nincs rendben”

– jelentette ki Vargha Anikó, akitől megvált a tököli egyházközösség.

Kapcsolódó: Meglepő fordulat a ped0filbotrányban: Megszólalt a református kántor, akit Balog Zoltán miatt rúgtak ki

Vargha korábban úgy fogalmazott, szerinte

„az intéssel az ügyet rövid úton a szőnyeg alá akarták söpörni. Az intéshez ugyanis nem kell összehívni a Zsinati Bíróságot, nem kell nyomozást végezni – és a legfontosabb, hogy az ügykezelési »sajátosságoknak« köszönhetően panaszosként nem tudtunk ellene fellebbezni”.

Mint akkor elmondta, augusztus 10-én, szombaton, délután Balatonszárszón a Soli Deo Gloria központban, a reformátusok konferenciáján jelen lesz Balog Zoltán is.

„Ott leszünk néhányan mi is, jöhetnek bátran mások is – itt a lehetőség feltenni neki a kérdéseinket”

– hangsúlyozta.

A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány weboldalán Szárszó 2024 cím alatt így fogalmaztak:

„2024 februárjában külső és belső körülmények olyan helyzetbe sodorták a Magyarországi Református Egyházat, melyre nem volt példa annak korábbi történetében: egyházunk vezetése átalakult, közösségünket rendkívüli nyomás éri, belső és külső ügyekben pedig visszatérő kérdések feszítik.

Az elmúlt hónapok eseményei a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Egyház különböző fórumain is vissza-visszatérő módon előkerültek, így ezek mellett nem szabad elmenni”.

Balog Zoltán bosszút állt

Miután Balog püspök közbenjárására elnöki kegyelemben részesítették a ped0filügyben elítélt Kónya Endrét, Csűrös András gyömrői református lelkész bejelentette, hogy jövedelme egy részét felajánlja az áldozatoknak, egészen addig, amíg Balog Zoltán a hivatalában marad. Emlékezetes, Balog püspök lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, azonban püspöki székéhez továbbra is görcsösen ragaszkodott – még a történtek fényében is megtartotta pozícióját.

A „hatalmas” Balog püspök haragja lesújtott Csűrös Andrásra, ugyanis retorziók érték lelkészt korábbi magatartása miatt. A Népszava információi szerint a közelmúltban, a gyömrői református templomban tartott istentisztelet során egy presbiter olvasta fel a dunamelléki egyházkerület levelét, amely arról értesítette Csűrös Andrást, hogy,

az egyházkerületben „tartalék szolgálati gépkocsi elkülönítésére kerül sor” (?)

annak érdekében, hogy szükséghelyzet esetén az érintett lelkipásztornak „átmeneti segítséget nyújthassunk határozott időtartamra”.

Mivel új autó vásárlására jelenleg nincs mód, azonban – magyarázták a levélben – a tartalék gépkocsira véletlenül éppen most lett szükség, ezért pedig „természetesen” arra szólították fel Csűrös Andrást, hogy a használatában lévő autót mielőbb adja át (!).

Az index.hu friss cikkében arról írt, hogy a Balog Zoltán püspök lemondását követelők és a maradását szorgalmazók közti árkok egyre mélyebbek. A botrány kirobbanása óta egyre feszültebbek a mindennapok a püspök közvetlen munkatársai számára is, többen beadták a felmondásukat. Köztük van Dizseri Ágnes, a püspök sajtófőnöke is – részletezték.

Balog a már említett balatoni konferencián is felszólalt, kapott is kérdéseket a püspöki pozíciója megtartásával összefüggésben. Bár azt ígérte, a vitát követően reagál az elhangzott kérdésekre, végül sietve távozott a helyszínről. A lap egyik informátora szerint Balog már hosszú ideje nem hallgat az egyház kommunikációs tanácsadójára.