A Barátság kőolajvezeték veszélyben van.

Január 1-jével Ukrajna leállítja a kőolaj és a gáz Európába irányuló tranzitját az Orosz Föderáció területéről. Ennek értelmében a Barátság kőolajvezeték működése is leáll. Minderről Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója beszélt a segodnya.novyny.live-nak adott friss interjújában.

„Az uniós állásfoglalás szerint meg kell találni a lehetőségeket az olajellátás diverzifikálására és az orosz olaj Ukrajnán keresztüli tranzitjának leállítására. Ugyanez vonatkozik a gázra is”

– fogalmazott.

„De ha egy bizonyos európai ország szükségesnek tartja a kazah vagy az azerbajdzsáni gáz fogadását, készek vagyunk szállítani. Ha van megfelelő logisztika, kérés, szerződés, ahol Ukrajna tranzitszerepét külön meg kell határozni. Ezután beszélhetünk a tranzitról”

– tette hozzá.

Reagált a Mol

A hvg.hu az interjúban elhangzottak kapcsán felkereste a Molt, amely kommentálta a fejleményeket.

„A Mol ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak”

– közölték.

A Lukoil-ügyről

Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel folytatott beszélgetése után árulta el, hogy a Lukoil nem szállít Magyarországra kőolajat Ukrajnán keresztül. Hozzátette, keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében.

Bulgária rövidesen közölte, kész segítséget nyújtani a kialakult helyzetben. Szijjártó pedig világossá tette, Magyarország addig fogja akadályozni a 6,5 milliárd eurós uniós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev újra nem biztosítja a Lukoil kőolajszállítását Magyarországra Ukrajnán keresztül.

Holoda Attila energetikai szakértő már korábban is hangsúlyozta, több vállalat táplál be kőolajat a Barátság kőolajvezetékbe, így most is jön olaj. A vezeték éves szinten körülbelül 10 millió tonna kőolajat szállít. Ennek nagyjából a harmada ered a Lukoiltól, de most egy másik cég szállít helyette, ezért a szállított mennyiség nem csökkent az események hatására.

Augusztus 23-án már arról szóltak a hírek, hogy az Európai Bizottság elutasította Magyarország és Szlovákia azon kérését, miszerint közvetítsen Budapest és Pozsony, valamint Ukrajna között a Lukoil orosz olajtársasággal szemben bevezetett kijevi szankciók ügyében. Tájékoztatásuk szerint a bizottság arra az előzetes következtetésre jutott, hogy az azonnali konzultáció nem indokolt.

(Новини.LIVE/YouTube/NEXTA/X/hvg.hu/Valódi Hírek)