Az iskola első napján iskolánként máshogyan intézték a diákok mobiljának begyűjtését.
Egy, az idei tanévtől érvényes új rendelet szerint a diákok kötelesek leadni a telefonjaikat, míg az iskolában vannak. A tanév első napján változatos élményekkel tértek haza a diákok és a szülők is

– írták meg a Redditen.

A telefontilalom főképp a felsős, illetve gimnáziumba járó diákokat érinti, hiszen többségében ők rendelkeznek mobiltelefonnal.

Diákok és szülők élményei a mobiltilalomról

Az első okoseszközmentes napot mindenki másként élte meg. Akadt, aki semmi problémát nem tapasztalt, és olyan is, aki rést talált a pajzson.

A diákok

Egy tizenegyedik osztályba járó diák arról számolt be a Reddit internetes fórumon, hogy az osztály 99 százaléka leadta a telefonját, a maradék egy százalék – akik közé a hozzászóló is tartozik – régi telefont adott le. Mint írta, sokan nehezen bírták a telefonjaik nélkül, és sokkal több volt a verbális bántalmazás, mint általában. Elmondása szerint a tanár különösebb figyelmesség nélkül dobta a telefonokat a gyűjtődobozba, ők pedig később tesztnek vetették alá a tanárságot:

A haverommal leteszteltük, hogy mi van, ha azt mondja az én telefonomra, hogy az övé. Szó nélkül kiadták neki a telóm.

Egy másik diák szerint ők az iskola első napján még használhatták a telefonjukat, a második naptól jön a szigorítás, amikortól az osztályfőnök minden reggel elveszi a telefonokat, majd az osztályteremben lévő szekrénybe teszi, és délután kiosztja.

Kapcsolódó: Pereg a számláló: Elsöprő erejű tüntetéshullám kezdődik Pintér Sándorék ellen

Előre figyelmeztetett minket, hogy meg se próbáljunk régi telefont beadni, mert ellenőrzi, működik-e és a szeme láttára kapcsoljuk ki.

-mesélte a diák.

Mint írta, az osztályfőnöknek is van félnivalója, hiszen az iskolába kihelyezett katona bármikor ellenőrizheti. Egy másik iskola tanulója azt írta, hogy senki nem kutatja át a zsebeiket, ám tény, hogy a tanároknak van joga kipakoltatni őket.

Nem illet meg az ártatlanság joga, amíg nincs bizonyíték?

– teszi fel a kérdést.

Szülők

Volt szülő, aki közölte, hogy a gyermekének az iskolájában nem változik semmi: a táskájukban vagy a szekrényükben kell tárolni a telefont, a tanár utasítására vehetik elő, valamint a szünetben fizethetnek vele a büfében. Olyan iskola is akadt, amely az előzetes tájékoztatás szerint járt el, és reggel összeszedte a telefonokat. Néhány esetben az osztályteremben lévő szekrénybe kerültek az eszközök, míg egy másik megoldás szerint a gazdasági iroda dolgozói vigyázzák a begyűjtött értékeket. Egyes intézményben a telefon éppen, hogy átlépheti az iskola küszöbét, és már a portán lévő osztályszekrénybe kell elhelyezni.

Egy másik szülő pedig arról számolt be, hogy gyermeke osztályában mindenki póttelefont adott le, továbbá olyan iskola is akadt, aki a szülőkkel vetetett egy, a telefonok tárolására alkalmas szekrényt.

Forrás: divany.hu