Nagy István agrárminiszter nem ezt ígérte.

Komoly hiány lehet novemberre a burgonyából. A többi zöldség- és gyümölcsfélénél is megfigyelhető, hogy csaknem egy hónappal korábban kezdődött a betakarításuk. Ugyanez a helyzet a burgonyával is. Több dolog is nehezíti idén a gazdák dolgát, ám a termés tárolása okozza a legnagyobb problémát.

Eltűnhet a krumpli Magyarország piacairól

November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából – írta a novenyvedoszer.hu. Ennek a jelei már látszódnak a piacon. A gazdák ugyanis inkább alacsony áron értékesítik a frissen felszedett termést, csak ne kelljen tárolni a zöldséget, mert

probléma van az eltarthatóságával

– foglalta össze a portál.

Főleg azok szabadulnának így meg a krumplitól, akiknek nincs korszerű tárolójuk.

A minőséggel és a mennyiséggel nem lesz gond

Már csak azért sem, mert a legtöbb helyen ma már csak öntözött körülmények között termesztenek burgonyát, ahol pedig ilyen módon megoldottak a körülmények, ott

minőségi és mennyiségi termésre lehet számítani.

A termés eltarthatóságával viszont gondok lehetnek.

A portálnak dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője azt mondta:

„a normál érésű burgonyákon belül a korai érésűeket kezdték el legelőször betakarítani, ráadásul ezek is majdnem egy hónappal korábban értek be, ami a termés mennyiségében és minőségében is meglátszik.

Két hónapja nem esett érdemi csapadék a környéken,

ilyenkor a szakemberek nem tudják a gépeket bevetni a betakarításhoz”

írták.

Az Alföldön viszont, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és homokosabb a talaj, sokkal könnyebb a betakarítás. Kitért arra is, hogy a nagy forróság mindenhol megnehezíti majd a munkát.

Ahogy elmondta, csak késő este lehet ugyanis ilyen időjárási viszonyok között betakarítani a burgonyát, hiszen a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert

tárolhatatlan lesz és megromlik.

Így is hűteni és szellőztetni kell a termést.

Először kellett élőerőt szervezni a krumpli betakarításához Magyarország piacain

Az intézet vezetője azt is elmondta, hogy az idei év az első olyan a MATE intézet számára, amikor a csapadék hiánya miatt meg kellett szervezni az élő munkaerőt a burgonya felszedésére.

Egy régi eszközt is elő kellett vegyenek, amelyik kiforgatja a talajból a termést, amit a dolgozók szedtek fel az eszköz után. Ez sikeres volt nagyrészt, de kézi munkával még ellenőrizni kellett, hogy a talajban maradt-e burgonya. A keszthelyi intézet szerencsére rendelkezik olyan tárolókkal, ahol a szellőztetés és a hűtés is megoldott.

A hirtelen nagy mennyiségű eső is nehezítené a betakarítást, hiszen akkor a krumpli azonnal elkezd rothadni a talajban, de az igazán áztató esőnek örültek volna a termelők – összegezte a portál.

Pedig még Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot is létrehoztak

2021-ben Taskentben, az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ avatási ünnepségén vett részt Nagy István agrárminiszter.

Akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő agráriuma korszerű tudásra és modern technológiákra épül. Ezért mindkét nemzet akkor lesz sikeres, ha már most a leginkább versenyképes országok közé kerül a mezőgazdaság megújításában is.

Nagy István kiemelte: a kenyér mellett

a burgonya a másik igen fontos élelmiszer,

amelynek nemcsak múltja, hanem jövője is van a térségben. Hangsúlyozta, a két ország között létrejött megállapodás lényege, hogy

a magyar és üzbég szakértők közösen mérjék fel a helyi burgonyatermesztési, illetve kutatási lehetőségeket,

megfogalmazzák az igényeket és lehetőségeket, valamint részletes projekteket dolgozzanak ki az ágazat további fejlődése érdekében.

Várjuk az eredményeket.