Nagy változás éri a szülőket a Belügyminisztérium bejelentése alapján: megváltozik az orvosi igazolások rendszere.

Változik az iskolákban az orvosi igazolások rendszere, új időszámítás kezdődik. Erről tett bejelentést a Belügyminisztérium egészségügyi és a közoktatásért felelős államtitkára kedden.

Megváltozik a folyamat

A fejlesztések révén idén szeptembertől lehetőség nyílik arra, hogy az iskolai orvosi igazolásokat az azt kiállító orvos egyből a Kréta-rendszerbe küldje, tehát

az iskolai orvosi igazolások ezentúl közvetlenül a Kréta-rendszerbe érkeznek.

Takács Péter államtitkár elmondta:

„az eddig használt papír alapú igazolások sem szűnnek meg, ezeket egy esetleges informatikai hiba esetére fenntartják, azonban alapesetben az igazolásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és Kréta-rendszer összekapcsolása révén az iskola közvetlenül kapja meg.”

Az orvosok is tudnak a Belügyminisztérium igazolások megvariálását jelentő döntéséről

Beszámolója szerint mind a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és szakellátóknak előírták: saját medikai rendszerüket úgy fejlesszék, hogy a betegség miatti iskolai hiányzásokkal kapcsolatos legfontosabb adatokat továbbítani tudják a Kréta-rendszerbe.

Mivel tajszámkezelőnek minősül, így

az iskola automatikusan értesül az egészségügyi okokból történő hiányzásról

– tette hozzá.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy szeptembertől elkezdik az iskolai egészségnevelés oktatását osztályfőnöki óra keretein belül. Idén szeptemberben felső tagozatban és a gimnáziumokban lesznek egészségneveléssel kapcsolatos osztályfőnöki órák.

Maruzsa Zoltán államtitkár azt állította, hogy az iskolákban az orvosi igazolások fogadása semmilyen plusz adminisztratív teherrel nem jár majd.

Felfordult az iskolák élete a mostani tanévkezdéssel

Szeptember 2-án indult el az új tanév, amely nem mentes a botrányoktól. A kormány rengeteg megosztó változtatást hajtott végre az intézmények életében, amelybe nem engedte sem a szakszervezetek, sem a civil szervezetek beleszólását.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy

a kormány korlátozta a mobiltelefon-használatot az iskolákban.

Az erről szóló, akkor még életbe sem lépett rendelet végrehajtását megtagadó iskolaigazgatót azonnal felmentették tisztségéből. Emiatt tüntetéshullám is indult.

Újabb értékelést találtak ki a pedagógusok teljesítményének mérésére, ennek keretében vizsgáztatni is fogják őket a nemzeti alaptantervből. Emellett az iskolákba vezényelhetők az 55 éves kort betöltött katonák is, valamint fizetésemelést ígértek a pedagógusoknak, amely az ígéretek szerint 2025-re éri majd el a diplomás átlagbér – csupán – 80%-át.