Az észt külügyminiszter ejtett pár szót Orbán Viktorról.

Megint áll a bál Orbán miatt

Mint ismert, nem kimondottan kedvelik a magyar miniszterelnököt az EU-ban, de úgy egyáltalán az egész világon is egyre inkább viszolyogva nézik a vezető politikusok, hogy mit művel Orbán Viktor.

Nem finomkodott az észt külügyminiszter

Ezúttal Margus Tsahkna észt külügyminiszter beszélt a magyar kormányfőről a Valisilma nevű lapnak adott interjújában.

A politikus kijelentette:

„Ami az orosz–ukrán háborút illeti, Orbán Viktor elkezdett a másik oldalnak játszani, máshogy cselekszik, mint a nyugat-európai országok többsége, sőt, azt is ki lehet mondani, hogy a másik oldalon – értsd:

Oroszország – oldalán áll.”

Orbán egyre távolabb kerül a szövetségeseitől, de erre Magyarország fog ráfázni

Az észt diplomácia vezető képviselője úgy látja, Orbán a saját magyarországi szavazói felé tesz „gesztusokat”. Amit mond, az nagyon távol esik attól, amiről Európában közösen megállapodtak.

Az interjú során felvetették, hogy az EU nem nagyon tud fellépni hatékonyan a jelenleg soros elnöki tisztséget betöltő Magyarország ellen. Az észt külügyminiszter erre úgy reagált: de igen, az EU még fel tud lépni, mégpedig a 7. cikkely szerinti eljárás keretében.

Felfüggesztenék Magyarország szavazati jogát

Mint mondta, ő nem optimista, hogy ez a folyamat valóban Magyarország szavazati jogának a felfüggesztésével fog járni – ugyanis ehhez még meg kellene győzni az EU másik 26 tagországát is –, de azt reméli, hogy

legalább 21 tagország belemegy abba, hogy felfüggesszék Magyarország szavazati jogát Orbán miatt.

Emlékezetes, az orosz–ukrán háború kitörése óta a magyar–észt viszony sem tekinthető a legjobbnak. Miután Orbán 2023. október 17-én találkozott Vlagyimir Putyinnal egy pekingi konferencián, Kaja Kallas volt észt miniszterelnök nyilvánosan kifejezte felháborodását. Mint mondta, zavarba ejtő volt számára látni a találkozó képeit.

Az Ukrajna ellen háborút indító Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor sokadszorra is kezet ráznak egymással / Forrás: euronews.com

Kaja Kallas értetlenségét és megdöbbenését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy olyan ország vezetője, mint Magyarország, hogyan foghat kezet egy háborút kirobbantó bűnözővel. Szijjártó Péter erre reagált is, majd 8 hónappal később Orbán nem támogatta Kallas jelölését az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára.

(news.err.ee / 444.hu nyomán)