Azt nem árulta el a Magyar Posta, hány intézményt zárnak be.

Több tucat postát zár(attat)hat be újra az Orbán-kormány. Bár azt nem árulták el, hány posta húzza le a rolót, az árulkodó, hogy a Magyar Posta mintegy 50 új gépjárművet vesz a mobilposta szolgáltatás kiterjesztéséhez.

Nagy Mártonék ködösítenek

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője arról kérdezte Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, hogy

hány postahivatalt és pontosan hol akarnak bezárni december 31-ig.

Mint ismert, augusztustól országszerte már csaknem 100 posta bezárásáról döntöttek. A Postás Szakszervezet elnöke sem tudott pontos számot mondani, de azt megerősítette, főleg kistelepülések hivatalaira került lakat.

Tóth Zsuzsannának nem volt információja arról, hányan veszítették el állásukat, és azt a dolgozóktól származó információt sem tudta megerősíteni, hogy októbertől újabb postahivatal-bezárási hullám jöhet.

A kistelepülések vannak veszélyben a Magyar Posta bezárási tervei miatt

A postabezárások miatt Jakab Péter független parlamenti képviselő, a Nép Pártján politikusa a miniszterelnökhöz fordult. Emlékeztette Orbán Viktort, hogy amikor 2020-ban 42 milliárd forintért a kormány megvette a Magyar Posta Zrt. Bélyegmúzeumát, a kormányfő a parlamentben azt válaszolta neki, hogy

ebből a 42 milliárdból fogja a Magyar Posta emelni a postások bérét.

Béremelés nem történt, postabezárások azonban igen. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy hova tűnt el 42 milliárd forint.

Nagy Márton és Orbán Viktor helyett is más válaszolt a posta ügyében

Mindkét képviselő által feltett kérdésre Fónagy János államtitkát válaszolt – számolt be a 24.hu. Vadai Ágnesnek azt írta, hogy elvárás a

Magyar Postával szemben, hogy

költséghatékonyan, hálózatát racionalizálva (!) nyújtson 21. századi, modern szolgáltatásokat.

A Magyar Posta az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződésben (EPKSZ) meghatározott mintegy 1600 postahely helyett jelenleg csaknem 2150 postával áll az ügyfelek rendelkezésére. Ám országszerte csökken a forgalom, ezért az EPKSZ adta lehetőséggel élve

üzemeltetési módot váltottak néhány településen.

Jelenleg a postapartneri együttműködést szorgalmazzák. Országszerte több mint 630 postapartner áll most az ügyfelek rendelkezésére, de további együttműködés előkészítése is folyamatban van önkormányzatokkal, vállalkozásokkal.

Nem találnak mindenhol „postapartnert”

Azokon az 1500 fő alatti településeken, ahol nincs postapartner, mobilposta biztosítja az alapszolgáltatásokat. Fónagy azt nem volt hajlandó elárulni, hány postahivatalt akarnak még bezárni. Az azonban kiderült, hogy a Magyar Posta 50 új gépjárművet vesz a mobilposta-szolgáltatás kiterjesztéséhez. Ez pedig nem jelenthet mást, mint újabb postabezárási hullámot.

Jakab Péternek azt írta válaszában az államtitkár, hogy a Magyar Postánál olyan pénzügyi struktúrát kell kialakítanunk, amely eltartja a hagyományos szolgáltatásokat.

Az államtitkár cáfolta, hogy ne lett volna jelentős béremelés.

Az Orbán-kormány a 2017–2019 évekre vonatkozóan 3 éves béremelési programot hajtott végre az állami vállalatok körében. A Magyar Posta kivételével az érintett cégek a béremeléshez költségvetési támogatást kaphattak, de a posta esetében ez tiltott állami támogatásnak (?!) minősült volna.

Ezért a cég a hároméves, összesen 36 százalékos átlagos bérfejlesztést, a 73 milliárd forint költségnövekedést jelentő béremelési programot csak saját terhére tudta végrehajtani.

„A Magyar Posta a Bélyegmúzeum értékesítésével elért pénzügyi helyzetét az elmúlt években meg tudta tartani”

– írta Fónagy.