Balog Zoltán pácbakerült, Polt Péter máris válaszolt.

Balog Zoltán is célkeresztbe került, már Polt sem hallgathatott

Az Integritás Hatóság februárban vizsgálatot indított a Farkas Flórián nevével fémjelzett néhai Híd a munka világába fantázianevű program miatt. Évekkel korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálatot indított költségvetési csalás gyanúja miatt, de azt „bizonyítékok híján” lezárták.

Az IH megállapította, hogy az Országos Roma Önkormányzat felelőtlen gazdálkodásán túl a néhai, még

Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumának hanyagsága

is hozzájárult a projekt bukásához.

Polt Péter kérdéseket kapott a Balog Zoltán-féle ügyben

Vadai Ágnes a hatósági vizsgálat eredményére hivatkozva fordult Polt Péterhez. A DK országgyűlési képviselője azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy a nyomozást valóban azért zárták-e le korábban, mert nem tudtak bűncselekményt megállapítani.

Vadai felidézte az IH álláspontját, amely szerint a hanyagság mértékét látva felmerült a gyanú, hogy az ORÖ egyáltalán nem akarta megvalósítani a felzárkóztató programokat. Balog felelőssége emellett abban állt, hogy a támogatás odaítélésekor nem észlelte, hogy a szervezet képességei nem elegendők a projektek megvalósításához.

A DK politikusa citálta azt a tényt is, miszerint a projektet felügyelő hatóság

sem időben, sem szakmailag nem gondoskodott megfelelően a projekt ellenőrzéséről.

Polt kénytlenen volt válaszolni

Időközben megérkezett Polt Péter válasza. A legfőbb ügyész jól láthatóan megpróbálta semlegesíteni az Integritás Hatóság állításait, mondván: a szervezet nem nyomozó hatóság. Megjegyezte, hogy az IH büntetőjogi felelősséget vizsgál, hatásköre azonban nem terjed ki a NAV, az OLAF vagy az ÁSZ ellenőrzési tevékenységeire.

Polt azzal hárította az ügyészség felelősségét, hogy 2022. december 22-én már tájékoztatta a közvéleményt a Híd a munka világába program elleni nyomozásról, valamint annak lezárásáról is. Ugyanakkor ellentmondásosan azt is megjegyezte: az ügyészségi vizsgálat eredményei nem ellentétesek az Integritás Hatóságéval.

Ez történt korábban

A legfőbb ügyész korábban arról nyilatkozott: a legfőbb ügyészség megalapozottan zárta le az eljárást. Az ügyészség akkor 110 tanút idézett be, közülük 5-öt gyanúsítottként. Szerinte bár korábban valóban Farkas Flórián jegyezte a támogatási és megbízási szerződéseket, azonban mivel Farkas személyesen nem vett részt a projektek megvalósításában, ő ártatlan.

Tehát a legfőbb ügyészség szerint aki tudhatott a bűncselekményekről, sőt, gondozta is az azokat előidéző projekteket, az nem bűnös, mivel SZEMÉLYESEN nem vett részt a megvalósításukban. Figyelemre méltó álláspont…