Orban Balázs egy interjúban arról beszélt, hogy ha Magyarországot támadták volna meg az oroszok, akkor az Orbán-kormány nem védekezett volna.

Beszámoltunk róla, hogy az elmúlt évtizedek talán legsúlyosabb politikai vallomásának tekinthető, ami Orbán Balázs szájából elhangzott a Mandiner szerdai podcastjében. A miniszterelnök „politikai igazgatója” magától elárulta: az Orbán-kormány nem védekezne, ha Oroszország megszállná Magyarországot – szúrta ki a 444.

56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, (…) ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett.”

– fejtette ki igencsak sajátos álláspontját.

Azt alighanem Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is érzékelt, hogy súlyos hibát követett el,

ami akár a karrierjébe is kerülhet,

hiszen csütörtökön délután a Facebook-oldalán megrendült videóban próbált magyarázatot adni az elhangzottakra.

„A politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni…”

– kezdte magyarázkodását Orbán.

Mint mondta, „1956 hősei nemzeti hősök”, viszont szerint az orosz–ukrán háború kapcsán az a helyzet, hogy „két és fél éve, minden nap a háborúpárti propaganda nyomása alatt állunk” (?).

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint csak a „háborúpárti propaganda” próbálja összekeverni 1956 hőseit az orosz–ukrán háborúval.

Az nem világos, hogy akkor Orbán Balázs saját maga szerint is a „háborúpárti propagandát” terjesztette, vagy hogyan máshogy fordulhatott elő, hogy az alábbi gondolatok hagyták el a száját?

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

(Orbán Balázs/Facebook)