Orbán Balázs a magyar Alaptörvénynek is ellentmondott.

Az elmúlt évtizedek talán legsúlyosabb politikai vallomásának tekinthető, ami Orbán Balázs szájából elhangzott a Mandiner szerdai podcastjében. A miniszterelnök „politikai igazgatója” magától elárulta: az Orbán-kormány nem védekezne, ha Oroszország megszállná Magyarországot – szúrta ki a 444.

Íme Orbán Balázs súlyos bejelentése hazánk Oroszország általi megszállása kapcsán

Ez abból derült ki, hogy a háború ügyét érintve egyszer csak arról kezdett magyarázni:

56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, (…) ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett.

Magyarról magyarra lefordítva ez annyit tesz: ha 2022-ben Oroszország nem Ukrajnát, hanem Magyarországot támadta volna meg, nem védekezett volna. Tehát az ország vezetése megadta volna magát az orosz hadseregnek, Putyin markába lökve az országot.

Mindezt ráadásul úgy tette, hogy az ’56-os hősök és mártírok nevét a szájára vette. Tehát azokat, akikre a kormány rendszeresen bátorságukat és hazafiasságukat méltatva, kiemelve és példaként állítva hivatkozik.

Ráadásul az első kétharmados Orbán-kormány idején, kizárólag a Fidesz által, 2011-ben megalkotott Alaptörvény is nagyon világosan fogalmaz:

Egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.

2024 Magyarországon itt tartunk jelenleg. Az már gyakorlatilag bárki számára világos volt eddig is, hogy Putyin szoros ellenőrzése alatt tartja Magyarországot, de a kormányfő jobbkezének kijelentése már konkrétan azt sugallja: bármikor hajlandó lenne átadni hazánkat az oroszoknak az Orbán-kormány, ráadásul az „emberek védelmére” hivatkozva.