Csak hebegett-habogott Orbán politikai igazgatója.

Orbán Balázsra már a főnöke is rápirított

Minden bizonnyal Orbán Balázsnak is lehettek már szebb napjai. Mint ismert, a miniszterelnök politikai igazgatója az 1956-os forradalom és szabadságharc vonatkozásában tett vállalhatatlan kijelentéseket. Ezzel kapcsolatban még a főnöke is hibának minősítette furcsa akcióját.

„Összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki, nem lett volna a mi politikai közösségünk, ha nem lettek volna az ’56-os hősök”

nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Orbán Viktor.

Mi nem csinálnánk azt, amit az ukránok, mert Orbán szerint a magyar nép olyan gyáva, mint ő

Az, hogy a miniszterelnök is megszólalt az esettel kapcsolatban, jól jelzi az ügy komolyságát. Orbán Balázs lényegében azt állította, hogy egy esetleges orosz katonai támadás ellen Magyarország nem védekezne, hanem gondolkodás nélkül megadná magát. Hozzátette: úgy érzi, a gyávaság a jó választás egy ilyen szituációban.

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg

nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség,

mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett.

Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni,

és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé”

– magyarázta Orbán a Mandinernek.

Saját házánál kapták el Orbán Balázst

Mivel Orbán Balázs csapata napok óta hitegeti a sajtót, hogy majd válaszolnak a feltett kérdésekre, mindez azóta sem történt meg. Ezért hétfő reggel saját házánál kapta el a politikai igazgatót a Telex, hogy szóra bírják az ügyben.

Orbán elismételte, hogy „félreérthetően fogalmazott„, majd hozzátette, ha bárkit ezzel megbántott volna, „ismét szeretne elnézést kérni„. Elmondta, Volodimir Zelenszkij elnök és Ukrajna abban hibázott, hogy nem fogadták meg az ő tanácsukat (sic!), miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök háborújának „béketárgyalásokkal” kellene véget vetni.

„Szerintünk érdemes ebben a helyzetben tárgyalni az orosz–ukrán háborúban”

– mondta. Hozzátette: neki meggyőződése, hogy „sokkal több életet lehetett volna megmenteni”, ha a felek már 2022-ben „megegyeznek”.

„És nem tartanánk ott, mint ahol most tartunk”

– szögezte le színlelt magabiztossággal Orbán Balázs.

Arra a felvetésre, hogy Oroszország egy „megegyezés” esetén is igényt tartott volna Ukrajna területeire, Orbán azt mondta: ő azt hiszi, ebben az ügyben inkább Donald Trumpnak van igaza.

„Reálpolitikai alapon az a kérdés, hogy hogyan zárjuk le ezt a konfliktust”

– magyarázta, megjegyezve, véleménye szerint ezt a konfliktus „diplomáciai úton” kell lezárni.

Orbán Balázst szembesítették azzal az állításával is, miszerint „mi nem csinálnánk azt, amit az ukránok”. A politikai igazgató ekkor összekavarodott, láthatóan nem tudott megfelelő választ adni. Inkább sietősen a kisbusza felé vette az irányt.

Videó: