Farkasházi Réka édesapja épp ugyanabban a betegségben szenved, mint Karsai Dániel.

Farkasházi Réka színésznő szívszorító sorokat tett közzé közösségi oldalán hétfőn. A nyár folyamán derült ki családja számára, hogy édesapja is ugyanabban a gyógyíthatatlan betegségben szenved, mint Karsai Dániel.

Karsai Dániel alkotmányjogász rettenthetetlen küzdelmét a gyógyíthatatlan betegséggel az egész ország megismerte. Csakúgy, mint elkötelezett harcát az életvégi döntés jogáért. Bár Karsai Dániel soha nem adta fel, szervezete három évnyi küzdelem után feladta az ALS-sel folytatott harcát. Szombaton este hunyt el, 47 éves korában. A hír az egész országot megrázta.

Farkasházi Réka édesapja Karsaihoz hasonlóan ALS-ben szenved

Farkasházi Réka a neves alkotmányjogász halálát követően írta meg közösségi oldalán a szívszorító tényt, mely szerint édesapjánál a nyár folyamán ALS-t diagnosztizáltak. Édesapjáról egy fotót is készített. Azt írta, bár ismerték Karsai Dániel megrázó történetét, nem tudták, mit jelent és mivel jár a betegség.

A népszerű színésznő ezt írta bejegyzésében:

„Nehezen születik ez a poszt. De nem véletlen, hogy éppen ma. Karsai Dániel hatalmas küzdelem után, most megpihent. A képen azért nem ő van, hanem az apukám, mert apa ugyanazt az utat járja, amit Dániel járt egészen máig.

Júniusban kaptuk a diagnózist. ALS. Fogalmunk sem volt arról, mit jelent és mivel jár. Persze olvastuk Dániel történetét, de elsőre nem tudtam, nem tudtuk összerakni a mozaikokat. Másodikra sem. De most már nincs más választásunk.

Főleg apának és anyának.

Ez egy rohadék betegség. A legkegyetlenebbek közül való. Így mondta az orvos nekem, amikor kihívott a vizsgálóból, hogy elmondja, akkor még csak nekem…

És tényleg az. Méltatlan. Kíméletlen. A legrosszabb benne a tehetetlenség. Nincs gyógymód.

Egyedül maradtunk. Mindenki küzdi a sajátját.

De, ha lehet ezt szépen csinálni, akkor a szüleim így teszik.
Ahogy Dániel is tette. Harcosan. A méltatlanságban is méltón.

Nem szeretnék »haknizni« ezzel a történettel. De az élet nem mindig habos-babos. Köszönöm a megértést”

– írta.

Nem sikerült elérni az életvégi döntéshez való jog elfogadását

Karsai Dániel, miután szembesült gyógyíthatatlan betegsége diagnózisával, jogi harcba kezdett, hogy változtasson a hazai eutanáziatörvényen. Karsai pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el az életvégi döntésekhez való jogok kibővítését Magyarországon, és népszavazási kezdeményezést is indított.

Az ügy körül komoly társadalmi párbeszéd alakult ki, Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt.

A strasbourgi bíróság végül elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott előbb a Nemzeti Választási Bizottságon, aztán az Alkotmánybíróságon. A Fidesz elzárkózott a vitától, amikor Karsai bent járt a Parlamentben, kikerülték őt.

Az ALS gyógymódját még nem ismerik

A gyógyíthatatlan izomsorvadás (ALS) kegyetlen betegség. A központi idegrendszert érinti. A motoros idegsejtek pusztulásával jár, így az izmok nem kapnak idegi ingerületet a mozgáshoz.

Fokozódó izomgyengeség jellemzi, később beszéd- és nyelési nehézségek alakulnak ki, előrehaladott stádiumában az izomsorvadás már a légzőizmokat is eléri. Jelenleg nincs ismert gyógymód a betegség megállítására – írta a Neurológiai Központ.