Érdemes gyorsan cselekednek, ha költözésben, vagy lakásvásárlásban gondolkodsz!

A lakásvásárlás életünk egyik legfontosabb pénzügyi döntése. Akár évtizedekre is, de minimum öt évre eldönti, hol fogjuk tölteni a napjaink egy jelentős részét. Ezért nem szabad elsietni a választást!

Azért érdemes minimum öt évig megtartani a megvásárolt lakásunkat, mert ha ennél gyorsabban adjuk el, akkor a személyi jövedelemadónak megfelelő 15 százaléknyi összeget kell befizetnünk a költségvetésbe. Öt év után semmilyen adóterhünk nem lesz már.

Ugyanakkor – elemzői várakozások szerint – 2025-ben komoly árnövekedés várható az ingatlanpiacon. Becslések szerint 10-15 százalékkal nőhetnek a fővárosi lakásárak. Ez azt jelenti, hogy egy most átlagos, 55 milliós lakás jövő év végére már 5 és fél millió forinttal kerülhet többe, ha 10 százalékos növekedéssel számolunk.

Tehát érdemes még

idén decemberig költözni,

annak, aki megteheti!

Mire figyelj oda a lakásvásárlásnál?

Három összetevőt érdemes mérlegelni, amikor egy lakás megvásárlásán gondolkodik az ember.

Hol van az ingatlan?

A lakás elhelyezkedése olyan adottság, amire neked semmilyen ráhatásod nincs, így érdemes alaposan átgondolni ezt a szempontot!

  • Mennyire van messze azoktól a helyektől, ahova járni szoktál? A munkahelyedtől, a gyereked óvodájától, vagy iskolájától, a családtagjaidtól, barátaidtól, vagy azoktól a helyszínektől, ahova kikapcsolódni szeretsz járni.
  • Milyen a közlekedés? Van a közelben olyan tömegközlekedés, ami gyorsan és viszonylag kényelmesen elvisz a munkahelyedre? Ha kocsival jársz, tudsz majd hol parkolni? Folyton dugóban kell majd állnod?
  • Mennyi a zöld a környéken, milyen a levegő?

Ha nem ismered a környéket érdemes legalább két napszakban is sétálni kicsit ott. Egyszer hétköznap napközben, egyszer pedig hétvégén este. Lehet, hogy amikor ott jársz mondjuk szerda délután 2-kor, egy kellemes környék, de kiderül, hogy minden szombat este remegnek a falak, mert a szomszédban egy szórakozóhely van.

Milyen a társasház?

Arra is minimális ráhatásod van, hogy milyen a társasház maga, így érdemes ezt is alaposan szemügyre venni!

Mikor először mész megnézni a lakást,

kérd el a legutóbbi közgyűlés jegyzőkönyvét!

Ebben azt érdemes megnézni, hogy milyen tartozásai vannak a társasháznak, vannak-e szomszédok, akik nem fizetik a közös költségeket? Lesz-e a közeljövőben nagyobb felújítás? Ha igen, számolni kell extra kiadással, ugyanakkor lehet, hogy cserébe pár éven belül egy sokkal értékesebb ingatlanod lesz.

Nem mindegy, hogy milyenek a szomszédok. Ha minden este éjfélig buliznak, akkor valószínűleg nem ott kell nyugodt életre számítani.

Milyen a lakás maga?

Erre van a legnagyobb ráhatásod, ugyanakkor itt is érdemes pár dologra odafigyelned.

Ha nem tetszik a falak színe, azokat át tudod festeni, ugyanakkor ha rossz a lakás elrendezése, akkor a falakat már valószínűleg nem tudod áthelyezni. Érdemes itt átgondolnod, hogy évek múlva is megfelelő lesz-e a lakás elrendezése! Ha most négy éves a gyerek, akkor lehet, hogy jó neki hátul a kisszoba, ahonnan csak a szülői lakrészen keresztül lehet eljutni a mosdóba, de tíz év múlva aligha lesz ez egy kényelmes felállás.

Érdemes a lakást is két napszakban megnézni! Fekvéstől függően teljesen más a világossága délelőtt és délután egy-egy ingatlannak. Itt érdemes mindig beleszámolni, hogy

minél magasabb emeleten van egy lakás, annál drágább,

ugyanakkor egy jól fekvő lakás alacsonyabb szintjén is lehet találni világos lakóteret.

Mindig érdemes jól megnézni, hogy van-e penészedés valahol. Ha az ablakok körül van, akkor azt egy ablakcserével valószínűleg meg lehet oldani, ugyanakkor ha a mennyezet penészes, akkor ott már komolyabb probléma lehet, amit csak nagyobb beruházással lehet orvosolni.

Vevőként neked kell ügyvédet hoznod!

Mindig a vevőnek kell ügyvédet biztosítani a lakásvásárláshoz. Jó, ha ismersz olyat, akiben meg tudsz bízni. De javasolt kifejezetten ingatlan ügyekkel foglalkozó ügyvédet megbíznod a feladattal, mert mondjuk egy válóperes jogász ismerősöd nem fogja ismerni az esetek minden részletét.

Lakáshitel esetén kérj segítséget egy szakembertől!

Ha hitelre tudsz csak lakást vásárolni, akkor minimum 20 százalék önrészre lesz szükséged. Ez a fentebb már említett 55 milliós átlagos budapesti lakás esetében 11 millió forint önrészt jelent. Ebben az esetben 44 millió forint hitelt kell felvenned, ahol egy rosszul megválasztott konstrukció akár

több millió forint ráfizetést okozhat neked a végén!

Ha személyesen mész be több bankba, valószínűleg akkor sem fogsz kapni olyan képet a hitelkonstrukciókról, mint egy szakembertől, így ezen soha nem érdemes spórolni!

Mindig tartsd észben: nem egy lakást, hanem az otthonodat veszed meg!

Ahogy a cikk elején írtuk, a lakásvásárlás életünk egyik legfontosabb pénzügyi döntése, így fontos, hogy jól megfontoltan döntsünk. Ugyanakkor ha magadnak veszel lakást, mindig érdemese fejben tartani: itt akarsz élni, itt fogod a napjaid egy jelentős részét eltölteni. Ezért nagyon fontos, hogy amikor hazaérsz este a munkából

úgy érezd majd magad az ajtón belépve, hogy hazaértél.

A lakásvásárlás érzelmi és racionális döntés is. Egyiket sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert különben meg fogod bánni a döntésedet!