Ennyit az úgynevezett „családbarát kormányról”.

Egy 12 és egy 17 éves gyerek csomagjában talált meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pár száz forint értékűre becsült, élettelen koralltöredékeket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A család hat hónapja eljárás alatt áll, most környezettanulmányt folytat náluk a hatóság annak kiderítésére, honnan eredhet a két gyermek bűnözői hajlama. Ezzel lényegében milliós eljárási költséget fordít az állam gyerekek vegzálására – írta meg a hajmeresztő kálváriát kedden az Index.

Ennyit a családbarát kormányzásról, ahol a hatóságok előbb néznek két gyereket bűnözőnek, akik a családi nyaralásról hoznak pár töredéket, mint azokat, akik emberek biztonságát fenyegetik vagy milliárdokat lopnak össze.

Nyaralásból szerettek volna emléket hozni a gyerekek

A család azóta sem hiszi el, hogy megtörténhetett velük egy ilyen abszurd történet. Egy tengerentúli nyaralásból érkeztek ugyanis haza három gyermekükkel februárban egy hosszú repülést követően a budapesti reptérre. A vámellenőrzéskor az akkor 13 éves és 17 éves gyerekek csomagját is átvilágították.

Mindkét gyermeknél volt egy-egy kis zacskó a tengerparton gyűjtött kavicsokkal és pár apró koralltöredékkel. Ezeket a tengerparton gyűjtötték össze, már akkor élettelen darabkák voltak.

A budapesti repülőtéren viszont a zacskók megtalálása után a gyermekeket azonnal kényszerintézkedés alá vonták és külön helységbe kísérték, még édesanyjukat sem engedték a közelükbe. A jogász édesanya azonnal lépett, ezért végül megengedték, hogy gyermekeit elkísérhesse. A gyermekeket így is 2 órán át tartották felügyelet alatt, ezalatt a mosdóba is csak fegyveres kísérettel mehettek ki. A NAV helyiségében aludt el végül a kisfiú kimerültségben, a lány pedig az érettségire kezdett el tanulni.

A NAV-os bevallotta nekik, hogy vadásznak rájuk

Család nem valamiféle véletlen ellenőrzés áldozata lett. Az intézkedő NAV-os kolléga ugyanis kedélyesen elmesélte nekik, hogy kifejezetten várják a harmadik országbeli tengerpartok felől érkező gépeket és

direkt ellenőrzik a gyerekes családok csomagjait.

Hiszen náluk nagy eséllyel lehet találni korallokat is, amiről kevesen tudják, hogy nem lehet hazahozni az unió területére.

Ezután a szerintük korallként azonosított tárgyakat lefotózták és az Agrárminisztérium szakértőjének küldték el beazonosításra. A szülőknek pedig jelezték

az eljárás megindítását a két gyerekkel szemben.

Az édesapa is jogot végzett, így a határozatot megfellebbezték.

Itt érdemes megemlíteni hogy a fosszilis vagy 3 centiméternél kisebb koralldarabka birtoklása nem bűncselekmény.

Folytatódik a kálvária

Végül a kisebb gyermekekkel szemben megszüntették az eljárást, a 17 éves gyermeket viszont június végén újra a repülőtérre rendelte a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, hogy meghallgassák.

Erre a lányt már a jogi képviselője is elkísérte. A meghallgatáson megerősítették, hogy fogalma sem volt arról, hogy ezeket a koralldarabkákat tilos behozni az Európai Unióba, bár ez más országokban szabadon gyűjthető és boltokban is legálisan megvásárolható. Közben pedig megérkezett az Agrárminisztérium szakértői véleménye, amely megállapította, hogy mindössze

300 forint a becsült értéke a darabkáknak.

Kislányt ezután a helyszínen rabosították.

Kriminalizálnak egy fiatal lányt

A kislány mellett az édesanya meghallgatását is indítványozták, emellett pedig az otthonuk környezettanulmányát és elrendelték. Közben a kislány nagykorú lett, ezért bűnügyi pártfogót rendeltek ki mellé.

A lány kétségbe is esett, mert nem zárható ki jogászaik szerint, hogy a pártfogó felügyelő arról értesíti majd az egyetemet ahová felvették, hogy a lánnyal szemben büntetőeljárás folyik természetkárosítás büntette miatt.

Így bélyegzi meg a felnőtt korát éppen csak megkezdő lányt a rendszer. Emellett már csak a kisebbik probléma, hogy hatalmas költségre számíthat a család, ha nekik kell majd állni a teljes bűnügyi költséget az állam részére. A lap kereste az ügyben a Fővárosi Főügyészséget és a NAV-ot is, de egyelőre nem kaptak választ.

(Borítóképünk illusztráció)