„Reagált” a kormány, brutális megszorítások elé néznek a magyarok.

A Nyugati Fény számolt be róla szombaton, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az árvíz alatt a kormány titokban döntött egy gigantikus, 130 tételből álló megszorítócsomagról. A DK az üggyel kapcsolatban kiemelte: amíg az ország az árvíz ellen védekezik, sok esetben a kormány és a magyar állam helyett is, addig

a kormány támad, méghozzá a magyar közszolgáltatásokra, a magyar gazdaságra és a magyar családokra.

Reagált a kormány

„Megszorítások a Gyurcsány-kormány alatt voltak”

így reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Híradónak, miután kiderült, a magyar kormány egy 130 pontos határozatot tett közzé a Magyar Közlönyben, amely súlyos megszorításokat tartalmaz. A csatornának azt is közölték, hogy a tervezett beruházások egy részét átütemezik, állították, terveik szerint később megvalósítják azokat.

A szakértő számított a megszorításokra, miután a költségvetés már a nyáron összeomlott

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke elmondta: a költségvetés már nyárra összeomlott, ezért számítani lehetett arra, hogy lesznek még megszorítások, „takarékossági intézkedések”. Azt nem lehet tudni, hogy mindebből mennyi az, ami fáj, illetve mennyi, ami végleges pénzelvonásról, és mennyi, ami halasztásról szól – jegyezte meg a közgazdász.

A volt jegybankelnök az ATV Híradónak jelezte: 2024-ben nem ez az első megszorítás, ugyanis tavasszal is volt már egy hasonló csomag. A közgazdász gyanítja, ezzel még nem értek véget a „kiigazító intézkedések”.

„Közben nagyon nagy és jelentős kiadásokat jelentett be és valósított meg a kormányzat, ami neki nagyon fontos,

  • kezdve nagy értékű vállalkozások megvásárlásával,
  • a repülőtérre működtető társaság
  • vagy a telefontársaság
  • vagy pedig nemzetközi szereplés,
  • a csádi szerepléshez kapcsolódó kiadások, meg sok egyéb más.

Tehát amire nagyon akar a kormány, talál pénzt, de akkor viszont ki kell húzogatni tételeket”

nyilatkozta az MNB korábbi elnöke.

Bod Péter Ákos úgy látja, a kabinet így próbálja kordában tartani az elszálló kiadásokat, valamint az egyre növekvő költségvetési hiányt.

Mit lehet tudni Orbánék megszorításairól?

A Népszava beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányhatározat számos elvonást tartalmaz, visszavontak finanszírozási határozatokat, de azt is jelezték, hogy olyan is előfordul, hogy jócskán megvágták az adott fejlesztésre korábban elkülönített pénzt. Úgy tűnik, az Orbán-kormány számos egyéb között

  • jegeli a Diákvárost,
  • de megvágja a Budapest–Belgrád vasútvonal ügyében felmerülő települési igényeket,
  • valamint a mentőautó-beszerzéseket
  • és a Lánchíd támogatását is – sorolták.

Videó: