A karácsonyi időszak alatt költünk a legtöbbet ételre, italra, ajándékokra, dekorációra, csomagolásra… Pedig a karácsonynak nem a pénzről kellen szólnia, sokkal inkább a családról, a szeretteinkről, az együttlétről. Természetes, hogy mindenki szeretné a legtöbbet kihozni; meghitt csillogást, örömteli együttlétet a szeretteivel, de sajnos megtörténhet, hogy szűkösek a keretek.

A jó háziasszony könnyedén varázsol, sok szeretettel és kreativitással különleges karácsonyi menüt készíthet kevesebb és olcsóbb alapanyagokból is. Ajánlunk hozzá egy nagyszerű receptet, hogy idén is tökéletes legyen az ünnep!

SPENÓTOS-SAJTKRÉMES-SÜTŐTÖKÖS LEPÉNY
Hozzávalók egy 28 cm-es kapcsos tortaformához:

1 csomag leveles tészta
45 dkg sütőtök
20 dkg spenót (lehet fagyasztott is)
20 dkg natúr sajtkrém
3 fej fokhagyma
1 ág friss rozmaring
5 dkg vaj
só, bors
1 tojás a pite megkenéséhez
Elkészítés:

A leveles tészta felét kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába nyújtjuk, 150 fokos sütőben elősütjük – célszerű sütőbabot használnunk súlyként, nehogy összeugorjon a tészta.
A spenótot megtisztítjuk (vagy kiolvasztjuk), majd kevés vajon, aprított fokhagymával pár perc alatt megpároljuk. Pillanatok alatt összeesik.
Az elősütött tésztára rétegezzük a vékonyan szeletelt sütőtököt, meghintjük aprított rozmaringgal, erre jön a fokhagymás spenót, majd a sajtkrém. Több rétegben is tehetjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele a zöldséges pitét. Felvert tojással kenjük meg a tetejét, így szép fényesre, barnára sül.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.

Kiemelt kép: mindmegette.hu
Forrás: mindmegette.hu