A szülők sokszor ugyanazokat a hibákat követik el, és később rádöbbennek, hogy másképp kellett volna cselekedniük.

Gyakran előfordul, hogy a szülők visszatekintve elgondolkodnak azon, mit tehettek volna másképp a gyermeknevelés során, majd rájönnek, hogy már kezdetektől tudták, mit kellene elkerülniük, de ennek ellenére mégis elkövették a hibákat. Lássuk, mik azok a tanulságok, amiket a szülők túl későn tanulnak meg.

Nincs tökéletes gyerek

Sok szülő tisztában van azzal, hogy tökéletes gyermek nem létezik, mégis hajlamosak minden apró hibát vagy tévedést túlreagálni. A szülők 57%-a azt nyilatkozta, hogy leginkább azt bánják, hogy az irreális elvárások miatt romlott meg a kapcsolatuk a gyermekeikkel. Később belátták, hogy sokszor túlzottak voltak az elvárásaik. A szülőknek meg kell tanulniuk elengedni a tökéletességre való törekvést, hogy saját maguk és gyermekeik lelki egészsége érdekében rugalmasabbak legyenek.

Kapcsolódó: Írni-olvasni nem tudó, igazi „Maugli” gyerekeket nevelnek a szülők, amivel sokak ellenszenvét kivívták

Túlzott féltés

Minden szülő természetesen védi a gyermekeit, és nem szeretné, ha kudarcot vallanának, megsérülnének vagy nehézségekkel küzdenének. Azonban a túlféltés végül még nagyobb problémákhoz vezethet. Ha a szülők megakadályozzák, hogy gyermekeik szembesüljenek nehéz helyzetekkel, elveszik tőlük a lehetőséget, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Kutatások is bizonyítják, hogy a túlzott védelem visszafoghatja a gyermekek fejlődését. Azok a gyerekek, akik túlságosan védettek, később nehezen boldogulnak az érzelmeik és viselkedésük irányításában, ami felnőttkorukra is kihat, hiszen továbbra is függhetnek a szüleiktől.

A minőségi idő szerepe

Amikor a szülők felnőttként visszatekintenek a gyerekkorukra, gyakran úgy érzik, hogy nem kaptak meg mindent, amit szerettek volna. Emiatt sokan elhatározzák, hogy a saját gyerekeiknek mindent megadnak, amit ők nem kaptak meg, és gyakran ajándékokkal vagy anyagi javakkal próbálják kompenzálni ezt. Azonban a minőségi idő, amit együtt töltenek a gyerekeikkel, sokszor háttérbe szorul. Pedig az együtt töltött idő az, ami igazán hozzájárul a gyermekek jólétéhez, sokkal inkább, mint egy drága ajándék vagy luxustárgy.

Ezért fontos, hogy a szülők ne csak a tárgyi javakra helyezzék a hangsúlyt, hanem a közös élményekre és a minőségi időre is, hiszen ezek hosszú távon pozitív hatással lesznek gyermekeik életére.

Forrás: elle.hu

Kiemelt kép: pexels.com