Nagyi konyhája: Elronthatatlan mennyei vargabéles sütemény

Gyorsan jól laksz vele!

Nagyi konyhája: Elronthatatlan mennyei vargabéles sütemény

A vargabélest szinte mindenki kedveli, aki szereti a túrós rétest. A magyar konyha klasszikus süteményének elkészítésével kezdő konyhatündérek is bátran próbálkozhatnak, szinte elronthatatlan feladat.

Egykor kivételes sütemény volt

Az erdélyi eredetű sütemény tulajdonképpen egy túrós metélttel gazdagon töltött rétes. Kövi Pál Erdélyi lakoma című szakácskönyvében írja; készítésének titkát, Kolozsvár egyik leghíresebb vendéglős családja, a Darvas família ismerte a legjobban.

Darvasné hírhedt bélesét az 1940-es években mindennap taxival szállították a vendéglőből a repülőtérre. Így melegen érkezett meg Budapestre, ahol sikk volt fogyasztani.

Íme, a vargabéles receptje:

HOZZÁVALÓK
15dkg cérnametélt

40dkg túró
4ek kristálycukor
2csom vaníliás cukor
citromhéj (reszelt)
5dkg vaj
2dl tejföl
3db tojás
5dkg mazsola
1csom réteslap
olaj

ELKÉSZÍTÉS

1.A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk. Jól lecsepegtetjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A túrót egy tálba tesszük, villával kicsit összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a vajat, a tejfölt, a 2 tojássárgáját, valamint a mazsolát, és alaposan összekeverjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük. A teljesen kihűtött, vajjal összekevert tésztát a túrós-habos masszával óvatosan összeforgatjuk.

3. Egy 30 x 20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy réteslapot helyezünk bele úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje. Ezután lekenjük olajjal, majd rárakunk még egy réteslapot, újra lekenjük olajjal, és rátesszük a harmadik réteslapot, de azt már nem kenjük le.

4. Ezután a réteslapra ráöntjük a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk. A töltelék tetejét befedjük egy réteslappal, majd olajjal lekenjük, ráhelyezünk egy második réteslapot, és szintén lekenjük olajjal. Végül ráhelyezünk egy harmadik réteslapot, majd beolajozzuk.

5. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük. Tálalás előtt a vargabéles tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeleteljük.

Az alábbi videón megtekintheted a sütemény elkészítésének a módját:

TIPPEK:

-A rétestésztát nem kell kézzel nyújtanod, nyugodtan kapd elő a hűtőben pihenő boltit. A piacon vagy élelmiszerüzletben beszerezheted a recepted által előírt cérna- vagy rövid metéltet (pl. gyufatésztát).

– A tepsi kibéleléséhez, illetve a túrós massza tetejére a rétestésztához hasonló filo tészta, valamint konyhakész leveles tészta is megfelelő.

– A hártya vékonyságú rétestésztákkal 6 darabos muffin tepsi mélyedéseit is kibélelheted a töltelék számára.

– Nem fogyott még el a vasárnapi húsleveshez kifőzött cérnametélt? Használd fel vargabéleshez!

– Csökkentett szénhidrát-tartalmú diéta esetén kipróbálhatod az ázsiai boltokban kapható üvegtésztát és a bioboltokban elérhető ún. angyalhaj tésztát.

– Fogyókúrázol? A tölteléket nyírfacukorral vagy más cukorpótlóval (pl. eritrittel) is édesítheted.

– A tartalmas desszertet még inkább felturbózhatod hígított sárgabaracklekvárral vagy édes szószokkal.

– Mazsola helyett apróra vágott fehér csokoládét vagy bogyós gyümölcsöt (málnát, áfonyát) is rakhatsz a rezgős túrótöltelékbe.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: mindmegette.hu

Kiemelt kép: mindmegette.hu