Rendkívüli intézkedéseket vezetett be a Putyin-rezsim Ukrajna betörése után.

Aggódik az orosz vezető: átfogó biztonsági intézkedéseket jelentettek be

Három régióban – Kurszkban, Belgorodban és Brjanszkban – átfogó terr0rellenes, illetve biztonsági intézkedéseket rendelt el az orosz Nemzeti Antiterrorista Bizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – tudatta a két hatóság szombaton megjelent közös közleményében.

Mindez jelentős hatással lesz a három régió lakóinak életére, mivel a terr0rellenes intézkedésekre és az ukrán csapatok kiszorítására hivatkozva a két hatóság széles körű intézkedéseket hozhat. Ezek közé tartozhatnak például

  • a kitelepítések,
  • a közlekedés és a kommunikáció korlátozása,
  • lehallgatások elrendelése,
  • területek lezárása,
  • valamint a szabadságjogok korlátozása is.

A két hatóság közös közleménye szerint az új biztonsági rendszer augusztus 9-én lépett hatályba, válaszul az ukrán hadsereg kurszki térségbe való behatolására. A három régió összterülete mintegy 92 ezer négyzetkilométer, amely közel megegyezik Magyarország teljes területével.

Közleményt adtak ki az ukrán támadás után

Közleményükben az alábbiakkal indokolták a rendkívüli intézkedések hatályba léptetését a Reuters tudósítása szerint:

„A kijevi rezsim példátlan kísérletet tett arra, hogy destabilizálja a helyzetet országunk számos régiójában. Az ukrán fegyveres erők egységei által a kurszki terület ellen végrehajtott »terr0rtámadás« a polgári lakosság körében áldozatokkal járt, valamint otthonok és más polgári létesítmények megsemmisítésével.

A polgárok biztonságának szavatolása és az ellenség szabotázs- és felderítő alakulatai által esetlegesen végrehajtott terr0rcselekmények veszélyének megállítása érdekében a Nemzeti Antiterrorista Bizottság elnöke és az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, Alekszandr Bortnyikov úgy döntött, hogy 2024. augusztus 9-től kezdődően

terr0rellenes műveleteket hajtanak végre a Belgorodi, Brjanszki és kurszki területen.”

Mi történik Oroszországban?

A kedden hajnalban indult ukrán támadást sajtóhírek szerint részben sikerült feltartóztatnia az orosz csapatoknak, ugyanakkor pontos közlések nincsenek arra vonatkozóan, hogy mi is történik pontosan, illetve sikerült-e már visszaszorítani az ukrán csapatokat az orosz–ukrán határ felé.

A kurszki atomerőmű körüli eseményekről ellentmondásos hírek terjednek. A Roszatom szombaton reggel azt közölte, hogy az erőmű „rendben működik”, és a két aktív blokk mintegy 2000 MW-ot termel. Ugyanakkor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentést kapott arról, hogy ukrán rakétadarabokat találtak az erőmű közelében.

Raffael Grossi, a NAÜ főigazgatója, önmérsékletre intette a feleket, miközben „jelentős katonai cselekményekről” beszélt a térségben. A Roszatom biztonsági okokra hivatkozva csökkentette a munkások számát az erőmű két épülő blokkjánál, míg két másik blokk le van állítva.

Péntek éjjel pedig kiderült:

az ukránok elfoglalták a Gazprom szudzsai gáztranzit állomását, de a gázszállítás Ukrajna és az EU felé továbbra is zavartalan.

(reuters.com / portfolio.hu nyomán)