A szakértő szerint visszafordíthatatlan következményekkel jár a kormány döntése.

A kormány a saját költségvetési tervezetét is megelőzte egy olyan szerdán kihirdetett rendelettel, amely megváltoztatta a gyógyszercégekre kivetett extra adóztatás szabályait – hívta fel a figyelmet a Népszava. Egyelőre nem látszik pontosan, hogy milyen következményekkel jár a gyógyszergyártókra kivetett adóemelés, de nyomásgyakorlásként máris jól működhet a kormányzat új döntése.

A gyártók egyelőre várnak a cégközpontok döntéseire, ugyanakkor felmerülhet, hogy az érintett készítményeket ilyen feltételek mellett tovább forgalmazzák-e a magyar piacon, vagy inkább kivonják őket a forgalomból. Utóbbi pedig drámaian érintené a betegellátást.

A kormány döntése értelmében a támogatott, 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek után 20 százalék, az ennél drágábbak után az eddigi 28 százalék helyett

40 százalék extraadót kell a gyártóknak és forgalmazóknak befizetni július 1-jétől.

Kiemelték: a modern gyógyszerek közül már most sok esetben előfordulnak időszakos hiányok, például az egyes inzulinokból, véralvadásgátló szerekből, daganatos betegnek adható tápszerekből. Az új kormányzati adók következtében ez lista tovább bővülhet, ugyanis olyan gyógyszerek is felkerülhetnek rá mint például az életmentő készítmények, vagy a súlyos allergiás rohamra használatos pár tízezer forintos adrenalin autoinjektor – jelezték.

Amennyiben pedig egy gyógyszeripari világcég úgy dönt, hogy kivonul a magyar piacról, az

visszafordíthatatlan következményekkel járna.

Az inzulinnal élő betegeket például nem is lehet könnyen más gyógyszerre átállítni, de plusz mennyiséget sem lehet rövid időn belül beszerezni.

Azonban nemcsak a legmodernebb gyógyszerek tűnhetnek el a gyógyszertárakból, hanem a generikus (utángyártott) orvosságok is, amelyek között már vannak biológiai gyógyszerek is, amiket például ízületi gyulladás, vagy különböző vérképzőrendszeri megbetegedések során alkalmaznak.

A lapnak nyilatkozó gyógyszerpiaci szakértő elmondta: a most bevezetett 40 százalékos extra adóval ez a szegmens kerül a legnagyobb veszélybe, ugyanis ebben a körben számos hatóanyagból már csak generikus létezik, amit ha nem éri meg majd forgalmazni, akkor az a hatóanyag

nem lesz elérhető.

A szakember hangsúlyozta: az innovatív készítményekből származó profit sem biztos, hogy elbírja a 40 százalékos elvonást.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta: számára a kassza nominális csökkentése egyértelműen azt jelenti, hogy a kormány az ellátások további szűkítésére készül. Hozzátette: a kasszából ugyanis már eleve hiányzik a kórházi adósságok összege, ami évente átlagosan 60 milliárd forint.