Bőrkiütésekről, torokkaparásról, szájfájdalomról számoltak be.

Súlyos szabálytalanságok tömkelegét követte el az utóbbi években a SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cég. Kiderült, a vállalat Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén működő gyáraiban a legalapvetőbb technológiai szabályokat is rendszeresen megsértették.

Az Átlátszó arról írt, hogy a hatóságok többször is bírságot szabtak ki a cégre, azonban ennek ellenére sem változtatott semmit működésén a vállalat.

A hírek szerint a SungEel szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemében rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a gyárban dolgozók és a helyi lakosok egészségét. Az épülő iváncsai akkumulátorgyár dolgozóit pedig levélben tájékoztatták arról, hogy rákkeltő anyagokkal találkozhatnak a gyárban.

Mint ismert, korábban ebben az üzemben történt egy halálos baleset is, ám mindennek ellenére tovább folytatódtak a szabálysértések. A cég egy másik, bátonyterenyei üzeménél

több száz tonna engedély nélkül tárolt veszélyes hulladékot találtak az ellenőrök

egy március végi ellenőrzésen, amelyek a megsemmisített akkumulátorokból származtak.

A lap arról írt, hogy a kormányhivatalnokok az ellenőrzés során szúrós oldószerszagot éreztek, magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak. Ezt megelőzően egyébként az üzem tulajdonosát 31,5 millió forintra megbüntették.

Az ellenőrzés során a kormányhivatal szakemberei 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek. A határozat szerint az erős oldószer-szagot a telephelyen kívül is érezték, a bűz eljutott a gyár környékén lévő lakóházakhoz is.

Az üzem területén pedig, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot is talált a hatóság, amelynek eredetét

nem tudták igazolni, és a hulladék mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani.

A 2021-ben megnyitott üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel. A telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány – hívták fel a figyelmet.

A SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében egy szokatlan tűzeset is történt a közelmúltban, amit egy darálógép kigyulladása okozott.

Emlékeztettek, Menczer Tamás államtitkár korábban azt mondta:

„Magyarország a jövő autóiparának meghatározó szereplője az elektromos autókhoz kapcsolódó akkumulátorgyártás területén.”