Szerinte „kétséges”, hogy megkapjuk a pénzt.

Orbán Viktort a tusványosi szabadegyetemen megtartott beszéde után, a Világgazdaság kérdezte arról, hogy „vajon megkapjuk-e az EU-s pénzeket?”.

„Rengeteg hiedelem kering a téma körül, amelyeket külön előadás keretében kellene tisztázni, hogy rendet lehessen vágni végre a kusza gondolatok között”

– kezdte válaszát Orbán, aki elmondta, amikor uniós pénzekről van szó, akkor alapvetően „két pénzkupacot kell elképzelni”:

  • az egyik az RRF, ez a Covid utáni helyreállítási forrás,
  • a másik az MFF, amely a soron következő hétéves uniós ciklus Magyarországnak járó pénzeit jelenti.

„Ami az RRF kupacát illeti, ebből Magyarország semmit nem kapott eddig”

– jelentette ki a kormányfő, aki hozzátette, szerinte az is kétséges, hogy kap-e egyáltalán.

Az már igaz, hogy ha Magyarország nem jut hozzá az uniós pénzekhez, akkor a pénzpiacokon is másként fognak rá nézni, márpedig ott üzleti alapon kellene hitelhez jutni. Vagyis az uniós források kiesésének inkább az indirekt hatásai lehetnek fájdalmasabbak – fejtette ki a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mégis mikor kaphatja meg Magyarország az uniós pénzeket, a kormányfő úgy felelt:

„ha odamegyünk egy zsákkal és hazahozzuk.”

Orbánt arról is kérdezték, hogy, „de hogy kell ezt csinálni?”. A miniszterelnök elárulta, neki erre is van terve. Mint vázolta, „az uniós költségvetés a csőd szélén áll, Brüsszel azt kérte a tagállamoktól, hogy módosítsák a hétévs büdzsét és még fizessenek be sok tízmilliárd eurót a kasszába. Csakhogy ehhez egyhangú döntés kell”.

„Na, és akkor kell tartani a zsákot, és kész. Így, ez a terv”

– magyarázta el a doktor miniszterelnök.