A Biblia tele van hihetetlen történetekkel. Az egyik ezek közül Noé bárkájának története, amely szerint Noé egy hatalmas hajóval menekít meg minden állatot az özönvíz elől.

A történet különösen mai szemmel lehet hihetetlenül lenyűgöző, mivel nehéz elképzelni, hogy ilyesmi valóban megtörténhetne. A holland Johan Huibers azonban másképp gondolta. Huibers szenvedélyes ács, és úgy érezte, mindenképpen meg kell építenie Noé bárkájának másolatát.

Az ötlet akkor merült fel benne, amikor 1993-ban felolvasta Noé bárkájának történetét a gyerekeinek esti mese gyanánt. A férfi felesége, aki rendőrként dolgozik, eleinte nagyon valószínűtlennek tartotta, hogy férje valóban megvalósítja a tervet.

Huibers később azt mondta a Jewish Telegraph Agencynek: „Azt mondta a gyerekeknek, hogy miután befejeztem a bárka építését, mindannyian elmehetünk vakációzni a Holdra.” Nem csoda, ha a nő úgy gondolta, hogy a férje a lehetetlenre vállalkozott.

De Huibers nem adta fel az elképzelését, és 2006-ra elkészült az első bárkája. 70 méter hosszú és 10 méter széles volt, jóval kisebb, mint a második, ami igazi óriás lett, de ennek ellenére fontos lépcsőfokot jelentett.

Huibers ezután nekilátott a bárka második változatának megépítéséhez. Nyolc munkás dolgozott rajta, és négy évbe került, mire elkészült. Az új modellt végül 2013-ban mutatták be, ez már 124 méter hosszú és 22 méter magas volt és 2500 tonnát nyomott. Az elkészítése összesen 1,5 millió dollárba került.

A lenyűgöző hajót egy rejtett úszó platformon szállítják, amely acélbárkákból áll, amelyeket valaha teherkonténerek szállítására használtak. Ezeket a bárkákat azonban belvízi utakon történő vontatásra vagy tolatásra tervezték, és önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a viharos tengeren is megállják a helyüket.

A hajó fából épült, összesen 1200 fának megfelelő deszkát használtak fel hozzá. A bibliai leírás szerint a bárka gófer fából épült és szurokkal volt vízállóvá téve, ez a fa valószínűleg valamilyen fenyőféle, ezért Johan amerikai cédrusból és fenyőből építette a saját változatát.

De Huibers nemcsak valósághűvé akarta tenni a bárkát, azt szerette volna, ha néhány állat is van benne. Ahelyett, hogy élő állatokkal töltötte volna meg a hajót, mint Noé, életnagyságú, fából készült állatokat vitt a fedélzetre, de ezzel is ugyanazt a hatást érte el. A hollandiai Dordrecht városában állomásozó hajó igazi turisztikai látványosság lett, mivel a férfi egyfajta bibliai tematikájú múzeumként kezdte el működtetni azt, Krimpen aan de Ijsselben, Rotterdamtól keletre.

„Azt akartam, hogy a gyerekek idejöjjenek és érezzék a fa textúráját, lássák a szegeket, és lássák, hogy mindaz, ami meg van írva a könyvben, igaz.

Oktatásra szolgál, emlékeztetve arra, hogy a világunk változik, és továbbra is változni fog, ahogy azt most is láthatjuk a globális felmelegedés, a tengerszint emelkedése, a tűzvészek miatt” – mondta a férfi.

Egy időben múzeumként működött

De a hatalmas hajó nemcsak a Biblia egyik nagyszerű történetének elképesztő újragondolása és oktatási céllal működő múzeum, hanem működőképes vízi jármű is, amellyel Huibers már eljutott Dániába, Németországba, Norvégiába és még Nagy-Britanniába is.

Huibers eredetileg azt tervezte, hogy elviszi a bárkát Izraelbe is, de a közel-keleti erdőtüzek miatt el kellett halasztania a terveit. De nem ez az egyetlen akadály. Az utazáshoz Huibersnek meglehetősen nagy összeget kellene összegyűjtenie. Elhivatott keresztényként, aki elejétől a végéig olvasta a Bibliát, a férfinak mégis feltett szándéka, hogy elvigye a bárkát oda, ahonnan az eredeti származik.

Van azonban egy másik probléma is: a bárkának nincsenek motorjai vagy vitorlái. Az út megtételéhez vontatóhajókat kell bérelnie, és becslése szerint ehhez legalább 1,3 millió dollárra lesz szükség. Huibers egy újságírónak azt nyilatkozta, azért akar ellátogatni Izraelbe, mert szereti azt az országot és az ottani embereket. Majd hozzátette: „Ez Isten hajójának másolata. Így teljesen érthető, hogy el akarom vinni Isten földjére.”

De nem Izrael az egyetlen távoli ország, ahová Huibers szeretne eljutni. 2016-ban még azt tervezte, hogy elviszi a bárkát Brazíliába az olimpiára, de végül ez az út is elmaradt.

Ugyanakkor a bárka jelenleg múzeumként sem működik, mivel a helyi hatóságok nem találták biztonságosnak. De ez nem csökkenti Huibers alkotásának értékét. Azért építette a bárkát, hogy megmutassa az embereknek, hogy Isten valóban létezik. Ugyanakkor lehetőséget akart adni a gyerekeknek, hogy láthassák, és a saját kezükkel megtapinthassák a bárkát. Emellett azt is meg akarta mutatni, hogy a világ változóban van.