Dugig vannak pénzzel, mégis rengeteget isznak a fiatalok

Szorult a helyzet Dániában.

Dugig vannak pénzzel, mégis rengeteget isznak a fiatalok

Sophie Lohde dán belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki, miszerint túl korán kezdenek el inni a gyerekek és a fiatal felnőttek, és túl sokat isznak. Közölte továbbá, hogy egyre népszerűbb a lakosság körében a snüssz is.

/De mi az a snüssz?

A snüssz kis párnácskákba töltött dohányból, sóból és különböző aromákból (például citrusfélékből, gyógynövényekből) álló keverék. Az ínyünkre helyezésével, a nikotin nyálba történő beoldódásával érhető el a kívánt hatás. Magyarországon nem jellemző, de a skandináv országokban népszerű termék./(a szerk.)

A dán egészségügyi minisztérium döntött: a 16 és 18 év közötti fiataloknak tilos lesz hat százalékosnál magasabb alkoholtartalmú italokat eladni. Korábban ezt 16,6 százalékban maximálták (nálunk egyáltalán nem lehet). Emellett a snüsszre kivetett adót is megduplázzák, továbbá tilos lesz hirdetni a „kedvelt ízű és illatú” dohánypótló termékeket, (ami hazánkban már tiltott).

A dán nemzeti egészségügyi hatóság statisztikái szerint a 15 éves lányok 22 százaléka és a fiúk 27 százaléka fogyaszt alkoholt hetente. Az ESPAD (Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) 2019-ben úgy becsülte, hogy a 15 és 16 év közötti dán fiatalok 40 százaléka volt már részeg.

Ez a legmagasabb arány Európában, a kontinens átlaga 13 százalék.

Forrás: economx.hu

Képek: pexels.com