Úgy véli, a jegybank tönkretette a következő tíz évünket.

„A jegybank kamatpolitikája akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni, remélem, így már mindenkinek világos”

– magyarázta az Indexnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki hozzátette, vezető gazdasági politikusok szerint a növekedésnek napjainkban egy akadálya van: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank.

„Egyszerűen csalódottságot érzek a kamatdöntéssel kapcsolatban”

– jelentette ki Parragh László azzal kapcsolatban, hogy a Monetáris Tanács döntése értelmében szerdától az alapkamat mértéke 11,5 százalékra változott, amely 0,75 százalékpontos csökkenést jelent.

Parragh László kifejtette: szerinte a pozitív reálkamat káros a gazdaságra nézve, valamint csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését. Ez pedig azért lényeges, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban, ezért – jegyezte meg –, ha nincs fogyasztás, nehezebben érhető el a költségvetési egyensúly. Hozzátette, a fogyasztás élénkítésével viszont megvalósulhat az egyensúly: ha a fogyasztás egészséges, akkor több az adóbevétel.

„Az MNB ilyen értelemben szűk látókörű, ha úgy tetszik, csőlátású”

– mondta Parragh László, hozzátéve, ő „nem akar senkit megbántani”, de szerinte a jegybank szakembereinek alaposabban kellene olvasni a saját törvényüket.

Parragh László kijelentette:

a jegybank tönkretette a következő tíz évünket.

Úgy látja, ha ciklusban – 3-4 éves periódusban – vizsgáljuk a jegybank döntéseit, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher, amennyivel drágul az állam finanszírozási igénye. A fogyasztási problémák ebben nincsenek benne – tette hozzá.

„Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek”

– közölte Parragh László.

Emlékezetes, hogy október elején Parragh László élesen kritizálta a jegybankot, amiért nem észlelték kellő időben az inflációs problémákat. Az MNB akkor azt közölte, Parragh László az alapvető gazdasági összefüggésekkel sincsen tisztában és még szövegértési nehézségei is akadnak.

Mint ismert, a közelmúltban megjelent Matolcsy György új könyve, amelyben azt írta, hogy Orbán Viktor „időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetőek, vagy délibábnak tűnnek, vagy finoman szólva is

megtévesztőek”.