Ezt a 6 dolgot soha ne vágd a gyerek fejéhez

Elfogadhatatlan mondatok.

Ezt a 6 dolgot soha ne vágd a gyerek fejéhez

Szülőnek lenni a legnehezebb dolog a világon. Idővel mindenki kialakítja a saját nevelési szokásait, azonban vannak olyan mondatok, amiket soha nem szabadba kimondani a gyerek számára, állítja sok nevelési szakember és pszichológus.

Lássuk, melyek azok a mondatok, amiket remélhetőleg még nem használtál, és nem is fogod mondani a gyereknek, hiszen lehet, hogy néhány kifejezés már elterjedt a szülők szótárában, és szinte „normálisként” tekintenek rájuk, mégis, rossz szándék nélkül is ártanak a gyereknek vele.

1. “Ha nem fejezed be ezt azonnal, itt hagylak!”

Ez a legutolsó, amit mondhatsz a gyerekednek, amikor kikészült idegállapota miatt üvölt egy játékboltban. Ezzel csak még egy lapáttal ráteszel a tűzre, így a gyerekben az idegesség mellett félelem is kialakul, ami árthat a személyiségfejlődésének.

2. “Ha csak egy kicsit hasonlítanál a testvéredre/a szomszéd gyerekére, csodás lenne minden.”

Ez is egy szülői/nevelési hiba, hiszen minden gyerek, vagy testvér más, ezért nem szabad soha sem hasonlítgatni őket, mert így könnyen testvérháborút robbanthatsz ki, hiszen így a frusztráció, féltékenység, feszültség jön létre a testvérek között.

3. “Te vagy az oka annak, hogy válunk.”

Ennél nagyobb hazugságot, és sértő dolgot nem is mondhatnál a gyerekednek, a gyerekedre nem tekinthetsz úgy, mint a kapcsolatod zátonyra futásának okára.

4. “Szégyelld magad, hogy ilyen dolgot műveltél.”

A gyerekedet megszégyeníteni tilos, ezzel csak azt éred el, hogy később komoly önértékelési problémái lesznek, magába zárkózhat, vagy meg is szakíthat minden kapcsolatot veled. Ha valakit megszégyenítenek, és megalázó helyzetbe hozzák, az nagyon mély sebet üt a személyiségén. Ha a gyereked hibát követ el, el kell magyaráznod, hogy amit tett, az miért elfogadhatatlan.

5. “Azért, mert én azt mondtam”

Ezzel a hatalmadat, és indokolatlan uralkodásodat fejezed ki a gyereked felett, akinek engedelmeskednie kell, de joga lenne ahhoz, hogy elmagyarázd neki, hogy mit miért kell megtennie. Ha erővel akarod rávenni valamire, annak később komoly negatív következményei lehetnek.

6.“Igazából sosem akartalak téged.”

Ez a legelképesztőbb, amelyet egy gyerek a szüleitől hallhat, hiszen neki nem volt beleszólása abba, hogy meg akar-e születni. A döntés a tied volt.

Ha pedig mégis elhangzanak, tedd félre a büszkeségedet, és kérj bocsánatot.

Kiemelt kép: Pexels.com

Forrás: Filantropikum.com