Összevissza kamuzott Novák Katalin Dubajban, az LMP leplezte le

Helyretették az államfőt.

Összevissza kamuzott Novák Katalin Dubajban, az LMP leplezte le

Novák Katalin pénteken felszólalt az ENSZ 2023. évi klímaváltozási konferenciáján, a COP28-on, ahol arról magyarázott, hogy a magyar kormány mindent megtesz a globális fölmelegedés lassítása érdekében.

„Magyarország elvégezte a házi feladatát. A miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja. Jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet. A 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük.

Az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50%-a. Magyarország élen jár a zöld energia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem”

– magyarázta a köztársasági elnök, aki felszólalásának második felében a család és a gyermekvállalás fontosságáról beszélt.

Novák Katalin a 2023-as dubaji klímacsúcson

Az LMP vasárnap közleményben reagált az államfő beszédére. Szerintük Novák Katalin szónoklata

„csúsztatások és valótlanságok sora, mellyel az államfő bebizonyította, hogy kizárólag az Orbán-kormánnyal szemben lehet ma Magyarországon zöldpolitikát csinálni.”

Az LMP nem ért egyet azzal, hogy a túlnépesedés nem probléma a világban, sem azzal, hogy

„a kiherélt magyar klímaprogram az egyik legambiciózusabb a világon úgy, hogy a következő években 3 súlyosan szennyező gázerőművet épít a kormány azért, hogy kiszolgáltassuk magunkat az ázsiai multiknak.”

Az államfő szavaival ellentétben Magyarország a zöldenergia-termelésben sem jár élen az LMP szerint, hiszen

„az atomenergia-termelés kapacitásának növelése csak visszavet minket a fenntarthatósági pályán, a szélerőművek telepítési tilalma továbbra is érvényben van, miközben a napenergia lakossági felhasználását is ellehetetlenítették, a szükséges hálózati fejlesztéseket nem végezte el a kormány, illetve még büntetőadóval is sújtja azokat.”

– áll a zöldpárt közleményében.